Rechtop zitten tijdens memoriseren

Tijdens het memoriseren of het lezen van de Qur’an is het handig om een leesplank te gebruiken, waarbij je het liefst volledig rechtop zit en je hoofd recht naar voren. Zit op een plek in je huis waar je ongestoord kunt memoriseren, zo’n speciaal hoekje of een aparte ruimte voor jou alleen.

Normaal wordt er met een voorovergebogen hoofd gelezen. Dit zet een zekere spanning op de nekspieren en belemmert de zuurstoftoestroom naar de hersenen. Met een leesplank wordt er meer rechtop gelezen wat er voor zorgt dat het hoofd niet voorovergebogen is. Dit heeft tot gevolg dat de hersenen meer zuurstof kunnen ontvangen en daardoor beter kunnen functioneren.

Het rechtop zitten met je hoofd recht vooruit waarbij je de hele pagina kunt zien zorgt er ook voor dat je meer informatie tegelijkertijd kunt opnemen. Met andere woorden dat je waarneming vergroot wordt. Dit komt goed van pas als je bijvoorbeeld de pagina die je wilt memoriseren eerst gaat inlezen – als warming up. Ook tijdens de revisiesessies. Tijdens het lezen van de verzen sla je onbewust meer van de pagina op dan jij denkt. In feite nemen je ogen meer woorden op dan wat jij letterlijk leest.

Het oog bevat veel deeltjes die visuele prikkels opvangen. Deze deeltjes worden ook wel receptoren genoemd. Deze receptoren projecteren de informatie (op zijn kop) op het netvlies. Hier wordt de informatie via de oogzenuw doorgestuurd naar het punt waar de informatie van beide ogen bij elkaar komt. Via een tussenstation gaan de prikkels vervolgens door naar dat deel van de hersenen waar de visuele informatie wordt verwerkt. Receptoren die de informatie opvangen, zijn te vergelijken met met kleine fototoestellen. Als zij informatie willen opnemen moeten zij even stilstaan om dit goed te doen. Zo gaat het ook met lezen. De ogen maken een foto en springen dan naar het volgende stoppunt om een foto te maken. Als je steeds meer getraind raakt in het regelmatig lezen, researchen, snellezen, maar ook dagelijks de Qur’an lezen – zullen je ogen steeds makkelijker meer woorden tegelijkertijd (onbewust) opnemen. Daarom iemand die gewend is om de Qur’an regelmatig uit te lezen zal ook veel sneller een pagina (per dag of per week) kunnen memoriseren, dan iemand die nauwelijks de Qur’an leest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: