De aarde “zweeft”

De aarde “zweeft” in een vaste baan in het heelal zonder enige ondersteuning en weegt 6 quadriljoen kilo. Dat is een 6 met 24 nullen! De aardbaan is bij goede benadering een ellips met de zon in een van de brandpunten, zoals door de wetten van Kepler wordt beschreven. De excentriciteit van de baan (een omloopbaan van een hemellichaam die afwijkt van de cirkel) bedraagt 0,0167. De gemiddelde afstand tussen de aarde en de zon is 149,60 miljoen km. Een complete omloop (siderisch jaar) duurt 365,256 dagen, waarin de aarde 940 miljoen km aflegt. De baansnelheid is gemiddeld ongeveer 30 km/s (108.000 km/h), snel genoeg om de diameter van de planeet te overbruggen in 7 minuten en de afstand tot de maan in 4 uur. De aardas staat in een hoek van 23,439281° met een lijn die loodrecht staat op het vlak waarin de aardbaan ligt, wat de seizoenen veroorzaakt. De aarde heeft een natuurlijke satelliet, de maan, die vlak na de vorming van de aarde moet zijn ontstaan. Soms worden er kleine objecten ontdekt die tijdelijk een baan om de aarde beschrijven. De zwaartekracht van de maan veroorzaakt getijden in de oceanen, stabiliseert de hellingshoek van de aardas en doet de rotatiesnelheid van de planeet langzaam afnemen. [https://nl.wikipedia.org/]

Allāh zegt in de Qur’ān:

“En Hij is Degene Die de nacht en de dag, en de zon en de maan heeft geschapen. “Zij zweven” (yasbaḥūn) allen in een vaste baan.” [Sūrah al-Anbiyā` 21:33]

“En een teken voor hen is de nacht waarvan Wij (het licht van) de dag weghalen, waarna zij zich in het donker bevinden. En de zon beweegt zich op haar vaste plaats. Dat is de Bepaling van de Almachtige, de Alwetende. Wij hebben (verschillende) standen voor de maan bepaald, (deze verandert van grootte) totdat deze (weer) teruggaat (naar de stand waarin deze) net (zo gebogen wordt) als een oude tak (van een dadelpalm). De zon kan de maan niet inhalen, noch kan de nacht de dag voorgaan. En “zij zweven” (yasbaḥūn) allen in een vaste baan.” [Sūrah Yāsīn 36:37-40]

Het werkwoord tegenwoordige tijd [yasbaḥūn]: “zij zweven” is afgeleidt van het Arabische triliteraal wortel systeem [sīn-bā-ḥā] en komt in totaal 92 keer voor in de Qur’ān in 7 afgeleide stamvormen. Het werkwoord stam I [sa-ba-ḥa]: “zwemmen” en “zweven (in de ruimte)” komt 2 keer voor in de Qur’ān en hebben uitsluitend betrekking op “het zweven” van de aarde, de zon en de maan. Het werkwoord stam II wat hiervan is afgeleidt is [sab-ba-ḥa]: “prijzen, loven, vereren, verheerlijken, verheffen” komt 42 keer voor in de Qur’ān en verwijzen allen naar het “prijzen” van Allāh.

Allāh zegt o.a. in de Qur’ān:

“Datgene wat zich in de hemelen en op aarde bevindt “verheerlijkt Allāh” (sab-ba-ḥa lillāh). En Hij is de Almachtige, de Alwijze.” [Sūrah al-Ḥadīd 57:1]

En toch zijn er die niet geloven in een Schepper???

Ik lees zo nu en dan eens wat, maar ik bemoei niet… 🐸

Zakariya Bosmans

Eén opmerking over 'De aarde “zweeft”'

  1. Assalaamu alaykum,

    Zeer interessant artikel. Een uiteenzetting waarin we herinnerd worden om stil te staan bij de wonderen die we voor vanzelfsprekend nemen.

    Moge Allah je rijkelijk belonen in alle werelden.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: