Memoriseren, een intensieve periode met emoties

Het memorisatie-proces van de Qur’ān is een intensieve periode in jouw leven waar verschillende emoties bij vrijkomen. Vermoeidheid en ontbering door het slaaptekort, drukke dagindeling, de route die je (nog) moet afleggen in dit traject in combinatie met passie, het verlangen en de vastberadenheid laten een stempel achter op jouw ziel. De eenzaamheid en isolatie door het drukke memorisatie- en leesschema, teleurstellingen als je soms na een tijdje een pagina niet meer zo goed kunt terughalen vanuit je geheugen, terwijl je er zo hard voor hebt gewerkt, de blijdschap die je voelt als je terugkijkt naar wat je in een paar maanden hebt bereikt – dit zijn allemaal kostbare momenten die zich graveren in jouw geheugen. Alle emoties worden opeens gekoppeld aan dat ene bijzondere doel waarbij je sterk voelt, dat je eindelijk iets nuttigs aan het doen bent in je leven. Een inspiratie die gevoed wordt door het besef dat jij je tijd niet aan het verspillen bent. Je bent continu in een staat van rituele reinheid, lezende op momenten dat je weer even wat extra tijd kunt vinden buiten jouw strakke leefschema en reguliere werktijden. Steeds meer wordt je bewust van karaktereigenschappen waar je nog aan moet werken. Je krijgt opeens het gevoel alsof je continue vastende bent, alsof je op bedevaart bent en alert moet blijven om de heiligheid van die nobele taak niet te schenden. De Muskusgeur die je steeds op jouw wang smeert en de Bukhūr-wierook die je soms aansteekt, als je zit in de richting van de Qiblah, op die speciale plek in jouw woning, ingericht om te memoriseren, te reviseren en om alleen te zijn met Allāh – worden opeens ankerpunten. Al deze zaken worden essentiële en persoonlijke elementen van jouw kostbare leven, zoals bij een blauwdruk van een belangrijk bouwwerk met spirituele en maatschappelijke voorzieningen, de universiteit van de Qur’ān – alles voor Allāh alleen! En je zult zien, dat als je tussendoor ziek wordt of een moment van opgeven ervaart of misschien al hebt opgegeven en je voelt dan één van die emoties, elementen of ankerpunten, dat je dan weer zo snel mogelijk terug wilt naar die intensieve periode van memorisatie. Het herinneren van die periode of het voelen van die emoties, elementen of ankerpunten, voelt dan zoals je soms van die emotionele jeugdherinneringen hebt. Dit is ware vriendschap met de Qur’ān, jouw compagnon. Echte vriendschap wordt gesloten door een tijd intensief met elkaar om te gaan. Samen moeilijke tijden mee te maken, blijdschap te voelen en voor elkaar klaar te staan ten alle tijden.

_____________

Volg het nieuwe Qur’ān-project: Het zoemende volk: https://sacred-seminars.com/category/project-het-zoemende-volk/


Binnenkort een nieuwe online module Qur’ān Intensief: https://sacred-seminars.com/2020/05/09/module-quran-intensief/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: