Ik voel niets…!?

Ik voel niets wanneer ik bid, Qur’ān lees of Dhikr verricht !?

~ Dat is bij de meeste gevallen correct. Wat je wel moet beseffen is dat Hij jou heeft uitgekozen en jou instaat heeft gesteld om deze daden te kunnen “doen”.

Aan het begin van jouw pad op weg naar Allāh, zul je de zoetheid nog niet proeven, maar Hij is wel al “met jou” en Hij heeft jou uitgekozen om Hem te gedenken.

Allāh zegt: ﴾Dus gedenk Mij; Ik zal jullie gedenken… – Qur’ān 2:152﴿ Dit is een spiegel die je krijgt overhandigd van Allāh, dus kijk goed…

Nu, in eerste instantie het besef van het “niets voelen” is als een leegte in het hart en voor sommigen zelfs hardheid van het hart, maar het besef alleen al is een waar geschenk op zich. Dit is je startpunt op het pad naar Allāh en een weerspiegeling van je ware toestand.

Je toestand zal altijd fluctueren. De ene keer voel je niets en de andere keer weer wel. Velen voelen lang niets en moeten daarom (nog meer) aan de slag met zich “zelf”.

Pas als jij jouw zonden leert neutraliseren, dan pas ga je steeds meer Zijn aanwezigheid voelen – wat zich zal uiten als de zoetheid in de daden van aanbidding.

﴾Dus gedenk Mij; Ik zal jullie gedenken… – Qur’ān 2:152﴿

Zodra je begint met het gedenken van Allāh, dan begint Allāh met het verzorgen van jou. Dat Hij jou gedenkt is Zijn zorg voor jou uitgedrukt – en dat is een waar geschenk! Wanneer jij Hem gedenkt en jij voelt niets, dan is het Allāh die jou herinnert door je precies te laten (in)zien wat jouw ware toestand is, zodat je de kans krijgt om te herstellen. Dat is Zijn zorg voor jou.

Dus hoe meer jij Hem gedenkt, des te meer Allāh voor jou zal zorgen – totdat je steeds meer Zijn aanwezigheid zult ervaren. Het leven is nu eenmaal vallen en opstaan. Zodra je (weer) bent gevallen zul jij jouw wonden goed moeten laten verzorgen door de Beste Zorgdrager, onze Rabb, onze Opvoeder.

“Verlaat de Dhikr (het gedenken van Allāh) niet omdat je de Aanwezigheid van Allāh niet opmerkt hierin, want jouw nalatigheid in de Dhikr is veel erger, dan jouw achteloosheid tijdens de Dhikr van Allāh. Wellicht dat Hij jou van een achteloze Dhikr verheft naar een waakzame Dhikr en van een waakzame Dhikr naar een Dhikr met de Aanwezigheid (van Allāh). En van een Dhikr met de Aanwezigheid (van Allāh) naar een Dhikr waarbij alles afwezig is behalve Degene Die vernoemd is. ﴾Waarlijk, dit is gemakkelijk voor Allāh – Qur’ān 14:20﴿” [Ibn ‘Aṭā`illāh al-Askandarī, Kitāb al-Ḥikam, nr. 47.]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: