Beleef jouw droom!

Degene die de Qur’ān in de eerste twee jaar uit het hoofd leert, verliest wel iets van wat hij/zij heeft gememoriseerd. Het is heel normaal dat je dan een pagina niet meer vanuit je geheugen kunt terug halen. Dit wordt [مَرْحَلَةُ تَجَمُّعٍ] “marḥalah tajammu’ ” genoemd, vrij vertaald als de “fase van verenigen” of het “stadium van verzamelen”. Dus maak je geen zorgen dat de Qur’ān je verlaat of dat je veel fouten maakt (qua memorisatie). Dit is een vrij pittige fase van emoties waarvan Shayṭān een deel heeft om ervoor te zorgen dat je dan stopt met het memoriseren van Qur’ān. Let dus niet op zijn gefluister, maar blijf dan juist volhouden! Houd je revisie van minstens twee Juz` per dag in stand naast het memoriseren van je dagelijkse portie of selectie aan verzen, want het is een schat die niet zomaar aan iedereen wordt gegeven.

Een memorisatie schema is heel dynamisch en flexibel. Een goed doordacht schema buigt enerzijds mee met jouw persoonlijke omstandigheden (realistische doelstelling) en anderzijds dien jij mee te buigen met het schema (idealistische doelstelling) voor de juiste structuur en balans.

Anders gezegd; pas het schema aan – aan je persoonlijke omstandigheden, zodat het haalbaar is. Maar, pas je persoonlijke omstandigheden ook aan – aan het schema, zodat er een maatregel is om je doelstelling te bereiken.

Memoriseer het aantal regels of verzen van een pagina wat je met een beetje inspanning binnen in een half uur in je geheugen opgeslagen krijgt. Dit is jouw dagelijkse portie – het gewicht wat jij kunt liften en meer niet. Na verloop van tijd – zoals bij fitness of duurloop training – kun je steeds meer aan en jouw dagelijkse portie om te memoriseren wordt vanzelf groter.

Overgeleverd door Ā’isha – Allah is tevreden met haar – dat de Profeet ﷺ zei: “De meest geliefde daden bij Allah zijn de daden die het meest consistent zijn, zelfs als ze klein zijn”. [Ṣaḥīḥ al-Bukhārī en Muslim]

Het beste moment om te memoriseren is in het laatste deel van nacht. Iemand die de Qur’ān intensief memoriseert slaapt weinig en de Qur’ān zal hier getuige van zijn. Je hebt wellicht nog maar weinig tijd om te dromen. Je beleeft namelijk jouw droom.

Het zoemende volk…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: