“Mini” Lawḥ | Qur’ān-memorisatie-tablet

Het maken van je persoonlijke “mini” Lawḥ (Qur’ān-memorisatie-tablet) hybride versie.

Wat heb je allemaal nodig en hoe ga je te werk?

Houtsoort: massief paneel | duurzaam hout – ik heb gekozen voor Beukenhout. Bij de Gamma heb je een standaard afmeting van 100×20 cm, 18 mm. Je kunt ook Grenen- of Vurenhout nemen. Dit paneel zaag je exact door het midden in twee stukken. Je hebt dan 2 stuks panelen; Lawḥayn (tweev. van Lawḥ).

Je kunt met een (figuur)zaag eventueel de algemene vorm wat aanpassen naar wens, maar houdt het eenvoudig. Schuur vervolgens de panelen met schuurpapier korrel 100 en breek de kantjes (d.w.z. de scherpen randen afronden).

Daarna goed afstoffen en schilder bovenaan met een penseel de ornamenten in een donkere kleur naar wens. Je zou ook de zijkanten van de panelen kunnen decoreren om de schrijflijnen te accentueren. Laat dit goed drogen en breng vervolgens de eerste laag blanke lak aan. Dit kan eenvoudig met een roller of een kwast. Ik heb zelf gebruikt: een kleurloze, extra stootvaste en krasvaste meubellak/parketlak zijdeglans op waterbasis.

Als de laklaag goed gedroogd is, dan alles weer schuren. Na de eerste laag lak gaan de houtvezels rechtstaan en dien je alles in z’n geheel goed glad te schuren met schuurpapier korrel 180.

Alles weer goed afstoffen en de panelen voorzien van een tweede laag blanke lak.

Daarna als alles goed is gedroogd, kun je de schrijflijnen erop zetten. Laat 3 cm tussen elke lijn. Dit doe je aan beide zijden. Uiteindelijk wil je een hele pagina van de Qur’ān kunnen overschrijven op de Lawḥ. Kras voorzichtig de schrijflijnen in het paneel (op de gedroogde laklaag) met een lange liniaal en een scherp voorwerp, bv. met de scherpe zijkant van een platte schroevendraaier. Ik had de schrijflijnen in eerste instantie al aangebracht voor de eerste laklaag, maar na twee lagen lak waren de lijnen verzadigd.

Vervolgens breng je een 3de en de 4de laag lak aan. Tussen deze lagen door, uiteraard eerst laten drogen en opschuren met schuurpapier korrel 240-260 en goed afstoffen. Je kunt elke dag 1 laag aanbrengen.

Zodra de 4 lagen lak zijn aangebracht, dan moet de lak minimaal 7 dagen goed uitharden, liefst langer.

Jouw persoonlijke “mini” Lawḥ is nu gereed voor gebruik. Je kunt op verschillende manieren de Verzen van de Qur’ān op de Lawḥ schrijven. Op traditionele wijze zoals in Marokko met houtskool-inkt of met inkt gemaakt van Hennah of iets dergelijks (ik heb het zelf nog nooit uitgeprobeerd op deze soort Lawḥ). Ik schrijf het liefst met een whiteboard-stift met dunne punt of met een hele zachte grafiet potlood 8B of 9B. De inkt van de whiteboard-stift droogt wel volledig op een veeg je niet zo snel van het bord af zoals bij een algemeen whiteboard. Je moet er wat moeite voor doen om het weer schoon te maken en daar kun je wat spiritus voor gebruiken (let wel op dat de lak voldoende is uitgehard).

Ik heb geëxperimenteerd met een zachte grafiet potlood 8B en dat gaat prima. Het potloodschrift veeg je er heel makkelijk van af en vind ik tot nu de beste methode.

Totale kosten materialen: +/- € 50,- (voor 2 Lawḥ).

Tot zover mijn versie van een hybride “mini” Lawḥ. Veel plezier met het knutselen.

Bekijk hier een groter formaat wat ik eens eerder heb gemaakt: https://sacred-seminars.com/2018/12/26/het-maken-van-je-persoonlijke-law%e1%b8%a5-quran-memorisatie-tablet/

Een week later na het uitharden van de lak…

Test – Lawḥ (Qur’ān-memorisatie-tablet) hybride “mini” versie met hele zachte grafiet potlood 8B en 9B die makkelijk kunt uitgummen. Ik ben zeer tevreden met het eindresultaat, alhamdulillah.

Eerste 6 verzen van Surah al-Kahf…

Deze “mini” versie is ideaal om rustig aan te beginnen met het memoriseren van de Qur’an. Je kunt er niet al te grote porties op schrijven en daardoor makkelijker te memoriseren. Houd het kort en eenvoudig. Zodra je één zijde van de Lawḥ hebt gememoriseerd, dan begin je aan de andere zijde. Pas als de voor- en achterzijde volledig is gememoriseerd, dan alles uitwissen en een nieuwe portie schrijven. Controleer hetgeen je schrijft wel goed met de Qur’an of laat het door iemand even controleren, voordat je gaat memoriseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: