Het spirituele pad, vallen en opstaan

Een spiritueel pad bewandelen richting Allāh is een moeizaam en meestal eenzaam groeiproces met veel vallen en opstaan. Velen hebben dat sterk verlangen om spiritueel te ontwaken, maar raken steeds uit koers door wereldse beslommeringen. In gezelschap blijven van vrome mensen is daarom een absolute must, vooral bij degenen die dat spirituele pad al ver vooruit zijn (gegaan). Het is niet makkelijk om een spirituele gids te vinden, maar blijf er wel altijd naar verlangen. Een spirituele gids bewandeld namelijk zijn eigen spirituele pad en zal niet opzoek gaan naar volgelingen. Desalniettemin kan Allāh jou te allen tijden doen verbinden met vrome spirituele mensen en zij kunnen van verschillende niveau’s zijn. Meestal dien je eerst iets aan jouw eigen spirituele toestand te verbeteren en dat hoeft voor jou soms misschien maar een klein stap te zijn, maar voor velen kan dat een hele omslag betekenen in hun levensstijl. Er is één spirituele gids die altijd met jou kan zijn en dat is de Boodschapper van Allāh ﷺ. En dit verkrijg je door uitbundig Ṣalawāt (zegenbeden) te zenden naar de Profeet ﷺ.

Je moet je realiseren dat de Ṣalawāt naar de Profeet ﷺ zenden is zoals een ladder – een middel – om spiritueel te kunnen klimmen naar Allāh. Dit komt omdat het zenden van de Ṣalawāt liefde “van” de Profeet veroorzaakt en liefde van de Profeet veroorzaakt vervolgens liefde “van” Allāh. En het is de liefde van Allāh voor Zijn dienaren dat zij worden aangetrokken naar Zijn Goddelijke Aanwezigheid – met of zonder spirituele gids. Er wordt zelfs gezegd – wat volgens Shaykh as-Sanusī, Shaykh Aḥmad Zarrūq en anderen vertelden – dat uitbundig Ṣalawāt zenden naar de Profeet ﷺ voldoende zijn bij de afwezigheid van een spirituele Shaykh op het pad en dat de Ṣalawāt deze plaats inneemt. Het zenden van Ṣalawāt naar de Profeet ﷺ brengt evenwicht op jouw spirituele pad: een die volmaaktheden van de dienaar combineert en hem vervolledigt, want in de Ṣalawāt wordt Allāh en zijn Boodschapper genoemd en dat is niet het geval bij vele andere Dhikr-formules. [1]

Het is in ieder geval niet blijven stilzitten, want het pad is er juist – om in beweging te blijven…

Het zuivere pad begint bij het voelen van die drang;
Een verborgen actie van Allāh en van groot belang.

Een drang die ontmoedigt en jou drijft naar Allāh;
En weghoudt van de geneugten van het leven, zodra.

Die adem van leiding als signaal wordt afgestoken;
Het vertrouwen er is, en nu die tijd is aangebroken.

Met vele aanvallen van verlangens naar vergiffenis;
Een oprechte bevestiging in je hart van bekentenis.

Dit is het sterke verlangen om spiritueel te ontwaken;
Dus ga op zoek naar deze toestand zonder af te haken.

Waarlijk, Allāh zendt geschenken neer in deze tijden;
Dus stel je bloot hieraan en laat je hiermee verblijden.

Hij aan wie Allāh dit verlangen zo geschonken, heeft;
Geen idee hoe waardevol dit is, waar hij naar streeft.

Hoe bijzonder is het toch dat Hij jou hiervoor uitkiest?
Geselecteerd uit velen zonder dit verlangen vrij triest.

De zoeker dient ijverig te zijn en dit af te schermen;
Te reageren op deze drang en zich dan te beschermen.

Met het uitbundig gedenken van Allāh middels Dhikr;
En te ervaren door begrip en analyse genaamd Fikr.

Door in gezelschap te verblijven van het vrome volk;
Zielen te vermijden die alsmaar steken met een dolk.

En hij de influisteringen van de Shayṭān blijft negeren;
Zo ook het slechte wat zijn hart en ziel doet begeren.

De zoeker reageert wanneer hij haastig terugkeert;
Naar Allāh en oprecht Zijn nabijheid steeds begeert.

Hij is degene die niet uitstelt, noch wacht noch vertraagt;
Wanneer de tijd aanbreekt, doet hij wat Allāh behaagt.

Dus beter gebroken en kruipend naar Hem gehaast;
Dan gezond te wachten, straks te laat en zo verbaasd.

Hij kijkt aandachtig wat hij voor morgen heeft bereid;
Verantwoordelijk en klaar voor de dood en haar strijd.

Nu slechts een kennismaking met het werkelijke pad;
Spiritueel ontwaken bij deze, een waardevolle schat. [2]
_______________________
[1] Geparafraseerd: Excerpt from Prophetic Grace: The Qur’anic Merits of Prophet Muhammad, a selection of commentaries from al-Bahr al-Madid by Ibn Ajiba (1747-1809), translated by Abdul Aziz Suraqah (https://almadinainstitute.org/blog/salawat/)

[2] De ziel en de maan, Een traktaat op het pad van de zoeker, Eerste druk © 2019 Zakariya Bosmans, Uitgeverij Boekscout Soest (Sterk verlangen om spiritueel te ontwaken, dichtregels 23-39, pp. 19-20) ISBN: 978-94-6389-383-1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: