Een betekenisvol gebed [1]

De meesten weten wel waarom we vijf keer per dag moeten bidden, met daaromheen gebouwd de vrijwillige gebeden en zelfs de optie voor het vrijwillige nachtgebed. De bewijsvoering hiervoor uit de Qur’ān en Sunnah is onomstotelijk en valt verder weinig over te discussiëren. Samen vormen deze gebeden een stevige en noodzakelijk burcht als bescherming voor jou op het spirituele pad naar Allāh. De vijf dagelijkse verplichte gebeden zijn zoals de hoofdtorens, de vrijwillige gebeden dienen als een zware stenen ommuring die de torens met elkaar verbinden.

Het nachtgebed is zoals een rots of bergtop waarop de burcht is gebouwd om eventuele gevaren te kunnen zien aankomen of afwenden. Het dient dus als een extra bescherming en niet zo zeer een bescherming voor je overige gebeden, maar om je intieme band met Allāh nog meer te beschermen.

Om het gebed te kunnen verrichten dienen we ritueel rein te zijn. De Wuḍū` en Ghusl zijn een vereiste om het gebed te kunnen beginnen en ik zie de rituele reinheid als een diepe gracht die rondom de burcht is uitgegraven. Je kunt jouw burcht niet naar binnen zonder over die gracht heen te gaan. De valbrug over de gracht biedt de ingang naar de burcht en dit is jouw intentie. Zonder intentie gaat de valbrug niet open en zonder je eerst te reinigen bij de gracht kun je de burcht niet eens naar binnen.

Helaas ervaren we vaak dat we gewoon bidden; omdat het verplicht is, omdat het tijd is, omdat het gewoon moet of omdat het gewoon zo hoort. We bidden en dan voelt het aan alsof het slechts een lichamelijke beweging is en meer niet. Genoeg mensen die dagen niet bidden en dan weer wel. Velen die weken, maanden of jaren niet gebeden hebben en na een tijd de draad weer oppakken. Er zullen ook mensen zijn die niet zo goed weten wat ze werkelijk moeten voelen bij het gebed of niet voelen dat ze bidden. Helaas zijn er ook die helemaal niet bidden of niet weten hoe ze moeten bidden. Er zijn vele factoren die een belangrijke rol spelen waarom dit zo is en ik denk dat er nog meer valt op te noemen, maar ik laat het voor nu even in het midden…

Nu, mijn vraag aan jou wat betekent het gebed voor jou? Hoe kijk jij naar het gebed? Wat is een betekenisvol gebed volgens jou? Ik was zelf laatst op het werk aan het nadenken over de status van mijn eigen gebed en ik zie mijn grote gebreken daarin, maar door hier eens goed bij stil te staan, kreeg ik wat inzichten die ik nu in dit bericht met jullie zal delen – dat in ieder geval voor mij een positieve invloed heeft op mijn persoonlijke gebedsbeleving, maar vooral mijn gebed meer betekenis geeft – daar waar het gebed werkelijk ook voor bedoeld is.

Ik zal proberen met een aantal berichten en ondersteuning van Qur’ān en Sunnah mijn eigen spirituele kijk hier op te geven en ik hoop met dit initiatief “gezamenlijk” ons gebed meer betekenis te kunnen geven of ons eens anders te laten kijken naar het gebed en het doel daarvan. Moge Allāh het accepteren van ons, khair in shā Allāh.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: