Tijd vinden voor dingen die echt belangrijk en noodzakelijk zijn voor jou

Diverse keren hebben mensen mij geschreven dat ze geen tijd hebben om de Qur’ān te reciteren. Ik antwoord meestal door te zeggen dat het geen kwestie is van geen tijd hebben, maar dat het belang van Qur’ān reciteren helaas geen onderdeel is van hun leven. Over het algemeen zorgen mensen ervoor dat ze altijd wel tijd vinden voor dingen die echt belangrijk en noodzakelijk zijn in hun leven.

Allāh heeft profeten gestuurd op hele specifieke momenten naar de samenleving, dat er bijvoorbeeld een heersende trend was van magie en kwakzalverij als we stilstaan bij het verhaal van profeet Mūsā (‘alayhi s-salām) of in een tijdperk van gebrek aan medische kennis bij ziektes zoals lepra en verlammingen als we stilstaan bij het verhaal van profeet ‘Īsā (‘alayhi s-salām). Als laatste stuurt Allāh de Zegel der profeten, onze meester Muḥammad ﷺ naar de gehele mensheid tot en met het einde van alle tijden in “een tijdperk” van spraak, eloquentie en poëzie. De Qur’ān, de Persoonlijke Spraak van Allāh werd geopenbaard aan de profeet Muḥammad ﷺ en z’n uitermate bijzondere karakter, om dit “tijdperk” te overtreffen op alle vlakken die zich reeds hebben voorgedaan bij alle profeten daarvoor en nu tot en met de Laatste Dag. De vraag die wij ons zelf kunnen stellen, waarom eindigt Allāh met deze profeet Muḥammad ﷺ en Zijn Persoonlijke Spraak, de Qur’ān voor de gehele mensheid tot en met de Laatste Dag?

1. Om Allāh te leren kennen, middels Zijn Spraak (zie het als een persoonlijke kennismaking of gesprek met jouw Schepper).
2. Dat de Spraak van Allāh niets anders dan een helende werking heeft op lichaam en ziel, zodra het wordt gereciteerd.
3. Dat het reciteren van de Qur’ān een daad van aanbidding is en het oplezen van elke letter vele beloningen en ondersteuning met zich mee brengt voor nu en in het Hiernamaals.
4. Dat de Qur’ān een Leidraad is voor de mensheid, vol met essentiële leefregels, wijsheden en mooie leerzame verhalen.
5. Dat profeet Muḥammad ﷺ het allerbeste karakter en inzichten heeft, voor ons als ideale voorbeeld om te volgen.
6. Dat de profeet Muḥammad ﷺ het perfecte voorbeeld was en toonde hoe wij de Spraak van Allāh moeten eren en naleven.

Het allereerste woord (en in feite een werkwoord gebiedende wijs) dat werd geopenbaard van de Qur’ān aan profeet Muḥammad ﷺ was: Iqra` – Lees..!

“Lees (!) in de Naam van jouw Heer, Degene Die (alles) heeft geschapen.” (Sūrah al-‘Alaq 96:1)

“O mensen, voorzeker, er is een Vermaning van Jullie Heer tot jullie gekomen en een Genezing voor wat zich in jullie borsten (harten) bevindt en een Leiding en Genade voor de gelovigen.” (Sūrah Yūnus 10:57)

“En Wij zenden (datgene) van de Qur’ān neer wat een Genezing en Genade is voor de gelovigen. En het vermeerdert bij de onrechtplegers niets anders dan verlies.” (Sūrah al-Isrā` 17:82)

Overgeleverd door ‘Abd Allāh Ibn ‘Amr – Allāh is tevreden met hem – dat de Boodschapper van Allāh ﷺ tegen mij zei: “Reciteer de hele Qur’ān binnen een maand.” Ik zei: ‘Ik heb de kracht (om meer te reciteren).’ Hij ﷺ zei: ‘Reciteer hem dan binnen zeven dagen en doe niet meer dan dat.’ (Al-Bukhārī)

Het leven van de profeet Muḥammad ﷺ was de belichaming van de Qur’ān. In een ḥadīth over het verhaal van Sa’d ibn Hishām ibn ‘Āmir toen hij naar Madīnah kwam en naar Ā’isha – Allāh is tevreden met haar – ging en haar vroeg over enkele kwesties en hij zei: “Ik zei: ‘O moeder der gelovigen! Vertel me over het karakter van de boodschapper van Allāh ﷺ. Zij zei: ‘Lees jij de Qur’ān niet?’ Ik zei: ‘Natuurlijk!’ Zij zei: ‘Het karakter van de profeet van Allāh ﷺ was de Qur’ān.’” (Muslim)

Probeer elke dag wat tijd vrij te maken naast je vele belangrijke en noodzakelijke bezigheden. Zet de timer op je smartphone aan op 10 minuten en lees zoveel Qur’ān als jij kunt binnen die tijd, meer niet…

Zodra je dit na een aantal weken gewend bent ga je steeds meer verlangen om meer tijd vrij te maken om de Qur’ān te kunnen lezen, omdat je de effecten van heling, vreugde en belang in je hart meer en meer gaat ervaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: