Sluiers tussen jou en Allāh

Elk soort verlangen naar iets in de Dunyā hangt als een sluier tussen jou en Allāh. Verlangens zijn uiteraard heel natuurlijk om te hebben en kunnen variëren van eten, drinken, slapen, seksuele gemeenschap, vermaak, plezier, ontspanning en nog veel meer. Maar ook roken, alcohol, drugs, spannende dingen, roddelen, opstap gaan, vreemdgaan, ontucht en nog veel meer.

Verlangens en het handelen erna liggen altijd in lijn met één van de vijf wetsoordelen (Aḥkām Khamsah); [1] verplicht (farḍ of wājib), [2] aanbevolen (mandūb of mustaḥabb), [3] neutraal (mubāḥ), [4] verwerpelijk (makrūh) en [5] verboden (ḥarām).

Sommige sluiers zijn heel dun en doorschijnend, andere zijn weer wat dikker en vele zijn zoals dikke zware gordijnen die geen licht noch bries doorlaten. Welk verlangen jij ook hebt, welke bezigheid jij ook hebt en welke aanwezigheid jij ook hebt in jouw hart – dit zorgt dat er een sluier of een gordijn wordt geplaatst tussen jou en Allāh. Sommige sluiers zijn er om je te beschermen, sommige sluiers worden pas opgeheven als je voldoende spiritueel bent gegroeid, sommige verdwijnen door nobele daden, spirituele oefeningen en daden van aanbidding, sommige sluiers komen en gaan zoals zandduinen steeds van positie veranderen, sommige sluiers zorgen voor toename van – of komen door – corruptie, hypocrisie, dwaling of ongeloof. Vele sluiers zijn er omdat we tevreden zijn met zaken anders dan met Allāh of als we Hem vergeten. Bij veel mensen zullen de sluiers nooit verdwijnen of zelfs blijven toenemen totdat ze in complete duisternis leven, waarvan sommigen zelfs in meerdere duisternissen. En er zijn er bij wie de sluiers geleidelijk aan verdwijnen totdat ze in het Licht van Allāh leven. Bij de een verdwijnen de sluiers aan de voorzijde en krijgt hij daardoor steeds meer (in)zicht totdat hij bij Allāh aankomt en bij de ander verdwijnen de sluiers steeds aan de achterzijde niet wetende dat hij spiritueel aan het groeien is en opeens voor Allāh staat.

Pas als alle sluiers zijn opgeheven, kunnen we Allāh aanschouwen. Tot die tijd ziet Hij alleen ons en zij die Hem aanbidden in excellentie (iḥsān) alsof ze Hem zien.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: