[2] De shaykh op het pad van de profeet ﷺ

De voor de hand liggende bestemming voor elke zoeker van islamitische kennis in de Maghrebi-context was Fès, Marokko, de al lang gevestigde politieke, intellectuele, culturele en religieuze hoofdstad van het gebied. De nog jonge shaykh op het pad van de profeet ﷺ spendeerde dan ook zijn tijd in Fès met het bestuderen van o.a. Aḥādīth en in het algemeen op zoek naar mensen van vroomheid en religie. Zijn leraren in Fès stonden bekend om hun kennis en Wilāyah (heiligheid en spirituele autoriteit).

Al vrij snel kreeg hij van een van zijn leraren toestemming om spirituele instructie te geven, alleen om de jonge shaykh te laten weigeren uit schaamte, zodat hij eerst harder aan zichzelf zou werken voordat hij uiteindelijk een werkelijke spirituele gids wordt. Zijn spirituele toewijding aan het pad van kennis, zijn intelligentie en de invloed van zijn eerdere leraren uit zijn vroege periode, maakte veel indruk op de geleerden daarna. Deze spirituele autoriteiten herkenden dit en zagen dat Allāh hem had geleid en voorspelden de jonge shaykh’s verheven spirituele verworvenheid. Het duurde dan ook niet lang voordat hij door spirituele autoriteiten werd benaderd, onder hun hoede werd genomen en de jonge shaykh liet toe treden tot hun ordes van spirituele disciplines. De ordes waarin hij werd ontvangen in de tussentijd waren o.a. de Wazzaniyyah Ṭarīqah (via aṭ-Ṭayyib b. Muḥammed ash-Sharīf uit Waz), Qādariyyah Ṭarīqah (via Sidi Aḥmed al-Yemenī), Nāsiriyyah Ṭarīqah (via Abū ‘Abdullāh Sidi Muḥammed at-Tizanī) en hij nam de order van Abū Abbas Aḥmed al-Ḥabīb al-Sijilmāsī.

De shaykh ontving weliswaar spirituele toestemming (Idhn) in deze ordes, maar zijn associatie met hen zou niet moeten worden beschouwd als het “essentiële” element in zijn spirituele ontwikkeling. Maar de afdruk van zijn binding met deze ordes ging zeker niet volledig verloren tijdens de latere ontwikkeling van een Ṭarīqah die uiteindelijk werd toegeschreven aan de jonge shaykh zelf, met de nadruk op het ‘orthodoxe’ soefisme, stevig geworteld binnen de grenzen van de Qur’ān en de Sunnah.

Wordt vervolgd…
__________________________
De naam van deze – en voor mij – meest bijzondere shaykh zal ik later pas vermelden. Ik zal met der tijd eerst in delen wat meer over hem vertellen, in shā Allāh.

Lees hier: [1] De shaykh op het pad van de profeet ﷺ https://sacred-seminars.com/2020/02/08/1-de-shaykh-op-het-pad-van-de-profeet-[1]

Zakariya Bosmans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: