Zelfdiscipline kun je leren

Zelfdiscipline is het vermogen om jezelf aan te sporen om iets te gaan doen terwijl je misschien liever iets heel anders zou willen doen. Op deze manier geef je dus meer prioriteit aan iets dat op de langere termijn belangrijker voor jezelf is. Net als alle andere leerprocessen is ook zelfdiscipline te leren. Ook hier geldt, hoe meer je oefent, hoe beter je wordt en hoe makkelijker het ook gaat. Oefen je minder, dan word je zelfdiscipline ook minder. Iedereen heeft overigens een vorm van zelfdiscipline, maar het is niet bij iedereen even goed ontwikkeld.

Ik vergelijk zelfdiscipline vaak ook met een spier. Train je jouw spieren niet, dan worden ze slap en kost het je ook meer moeite om kracht te geven. Oefen je echter regelmatig, dan worden je spieren sterker en wordt het allemaal wat makkelijker. De kunst is dan ook, om niet te snel op te geven. Zelf trek ik ieder voorjaar weer mijn hardloopschoenen aan. Om de eerste keer op pad te gaan is vaak moeilijk. Meestal vind ik er ook niet veel aan. Ik weet echter uit ervaring, dat het ook een kwestie is van volhouden. De tweede keer hardlopen gaat ook nog niet zo lekker, maar bij de derde en vierde keer is mijn mindset volledig bijgesteld en ren ik 5 tot 10 km achter elkaar zonder tussenpozen.

STAP 1: MAAK EEN KEUZE
Om te beginnen is het belangrijk je te realiseren dat het opbouwen van zelfdiscipline een proces is. Welk doel kies je? Waarom wil je iets? Zolang je blijft oefenen blijft het groeien tot je na verloop van tijd een duidelijk waarneembaar resultaat hebt: in dit geval een ijzersterke zelfdiscipline die elke Netflixverleiding kan weerstaan. Om te kunnen oefenen moet je echter wel enigszins weten waar je mee bezig bent. Kies daarom een einddoel wat je kunt gebruiken om zelfdiscipline mee te oefenen. Een einddoel dient als een kompas tijdens het bevaren van de woeste wateren die jou scheiden van de zelfdiscipline. Waarom wil jij de Arabische taal leren? Waarom wil jij de Qur’an (deels) memoriseren of regelmatig lezen? Waarom wil jij een islamitische studie volgen? Dit zijn hele belangrijke vragen die jij jezelf dient te stellen. Neem hier ook de tijd voor. Waarom zou je iets specifieks willen bereiken in jouw leven? Waarom zou jij je voor dit je prioriteiten moeten bijstellen?

STAP 2: BEGIN KLEIN
Je hebt je einddoel, dat is prachtig. Maar hoe kom je van hier (bankhangen in je pyjama) naar daar (glimmend van trots omdat je je doel bereikt hebt). Stapje voor stapje natuurlijk, is het antwoord. Ik denk dat dit de stap is waar de meeste mensen de fout ingaan. Je bedenkt een prachtig einddoel, je voelt je gemotiveerd en begint er keihard aan te werken. Tenminste, de eerste paar dagen of weken. Dan begint je motivatie langzaam te zakken tot je na een week of twee jezelf weer in je pyjama op de bank betrapt. Zelfdiscipline is een duurloop, geen sprint. Begin bijvoorbeeld elke dag met een klein stapje, begin rustig aan; met studeren, memoriseren, lessen volgen, een boek schrijven, een paragraaf schrijven of wat dan ook. Een klein stapje, één Arabische letter per dag of week bestuderen, één Vers uit de Qur’an memoriseren, één hoofdstuk per week bestuderen, etc. Dat is erg weinig zeg je? Nou, in dat geval is er ook geen reden om iets wat zo weinig moeite kost niet te doen. Het belangrijkste is dat je het doet. Elke dag, geen smoesjes. Na een tijdje verhoog je de paragraaf naar twee paragrafen, van één Vers naar twee Verzen, etc. Zolang de gewoonte van dagelijks iets doen maar niet onderbroken wordt.

Het belangrijkste is dat je iets doet…

STAP 3: NEEM ELKE DAG EEN KOUDE DOUCHE
Een koude douche klinkt vervelend? Klopt, dat is de bedoeling. Deze stap is een waardevolle toevoeging om jezelf te trainen. Je creëert de gewoonte om door te bijten. Niet elke stap op weg naar je einddoel zal leuk zijn, daarom is het belangrijk om tolerantie op te bouwen voor deze negatieve emoties. Daarnaast geeft een koude douche je een boost voor de rest van de dag als je de ochtend ermee begint. Je vond het niet leuk, maar je hebt het toch gedaan! Dan kun je dat de rest van de dag ook wel vasthouden. Ten slotte kun je de koude douche gebruiken als vergelijkingsmiddel. Je hebt misschien helemaal geen zin om nog wat te schrijven na een lange dag colleges volgen, of na een vermoeide dag werken, of na het verzorgen van je nog jonge kinderen. De bank ziet er zo heerlijk zacht uit en je kan die zak chips bijna je naam horen fluisteren. Denk dan aan wat je hebt moeten doorstaan vanochtend. Als je een koude douche hebt overleefd, dan kun je dat beetje oefenen, trainen, memoriseren, studeren ook nog wel aan.


Bron: https://www.hetleidskwartiertje.nl/zo-bouw-zelfdiscipline-op/https://www.counselpraktijk.nl/zelfdiscipline-leren/

Eén opmerking over 'Zelfdiscipline kun je leren'

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: