Onthulling en beschikbaarheid

Wat is het doel van spirituele oefeningen op het pad? Is het spirituele vrijheid? Of is er geen doel voor het spirituele pad en haar oefeningen? Zelfonderzoek, zelfevaluatie, zelfverbetering, introspectie (Murāqabah en Muḥāsabah), invocatie en meditatieve gebeden (Dhikr), zuivering en verfijning van de ziel en het karakter (Tazkiyyah) zijn slechts bijeffecten, maar niet het werkelijke doel. Wat wel zal plaatsvinden middels spirituele oefeningen is een prachtige ontdekking. Een ontdekking wat in feite een onthulling is, een duidelijk beeld van wat jij echt bent, maar vooralsnog geen doel. Jij bent wat je bent. Je ware aard is wat jij bent, maar je ware aard kun je niet echt bereiken. Net zoals je Allāh niet echt kunt bereiken, ben je toch op een of andere manier of mysterieuze wijze al in Allāh’s aanwezigheid en zo ben je ook in de aanwezigheid van je ware aard. De onthulling heeft als gevolg dat je beschikbaar bent. Beschikbaar als interne stilte, helderheid en aanwezigheid. Als je eenmaal overtuigd bent van je beschikbaarheid en je de illusie van afscheiding loslaat, dan dit loslaten is je overgave, een soort vrijheid. Maar de vrijheid van een illusie die nooit heeft bestaan. Er zijn namelijk beperkingen van je ware aard; z’n tirannie, illusie, het vergeten, onwetendheid en een ontkenning van je ware emoties. Emoties die bijvoorbeeld vrijkomen zoals verdriet en blijdschap bij het kijken naar een aangrijpende film of het luisteren naar gevoelige muziek, zijn in werkelijkheid emoties die vanuit de natuurlijke aanleg (Fiṭrah) aanwezig zijn om te verlangen naar Allāh. Dit besef is slechts bedekt of een ontkenning door het uitblijven van onthulling en beschikbaarheid. In die zin is vrijheid, om vrij te zijn en om te zijn zoals je echt bent zonder beperkingen. Jij die jezelf onthult en beschikbaar stelt zonder beperkingen in de aanwezigheid van je ware aard – en Allāh, die al reeds Aanwezig is. Zijn zoals je echt bent, want Allāh is Echt. Puur zijn zoals je echt bent, want Allāh is Puur. Dit is echte vrijheid, het echte geluk dat vrede, alle begrip, redding, verlichting, bevrijding, gnosis en heiligheid overtreft. Het ware doel is dus om vrij te zijn van een doel, want zoeken naar een doel is een ontkenning dat je het doel al hebt bereikt. Je bent al daar, omdat er geen afstand is. Dus onthul je zelf en blijf niet leven in de illusie van afstand en afscheiding.

Ik weet, het is best zware kost om te verteren…

Deels geparafraseerd en geïnspireerd uit een post van prediker Dr. Hasan Awan en deels zelf zaken aangevuld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: