[1] De shaykh op het pad van de profeet ﷺ

De shaykh was geboren in het zuidwesten van de Algerijnse oasestad Aïn Madhi (‘Ain Māḍī) op de twaalfde van Safar in het jaar 1150 (1737 n. C.). Hij was een afstammeling van de profeet Mohammed ﷺ via Fāṭimah Zahra’s eerste zoon Ḥasan en later via Mawlay Idrīs (Moulay Idriss), de beroemde oprichter van Fès, Marokko. De vader van de shaykh was een prominente geleerde wiens familie afkomstig is van de Marokkaanse Abda-stam (‘Abda). Diezelfde voorouder was misschien wel een van de meest bekende van zijn bloedlijn. Het is gemeld dat hij zich zoveel bezig hield met spirituele retraite (Khalwah) dat hij naar de moskee moest lopen tijdens de 5-dagelijkse gebeden met zijn gezicht bedekt, anders zouden toeschouwers zo achteloos verliefd op hem worden en daarna zich niet meer kunnen scheiden van hem. De moeder van de shaykh op het pad van de profeet ﷺ stond bekend om haar vroomheid en vrijgevigheid.

De nog jonge shaykh op het pad van de profeet ﷺ volgde in de wetenschappelijke traditie van zijn familie en stad, het onthouden van de Qur’ān tegen de leeftijd van zeven, voordat hij zich wendde tot de studie van jurisprudentie (Fiqh en Uṣūl al-Fiqh), profetische tradities (Ḥadīth), uitleg van de Qur’ān (Tafsīr), Qur’ān-recitatie (Tajwīd), grammatica (Naḥw) en literatuur (Adab) en andere takken van de traditionele islamitische wetenschappen. De shaykh beheerste al deze disciplines op zeer jonge leeftijd, deels vanwege de kracht van zijn vastberadenheid, maar ook vanwege de kwaliteit van zijn leraren. Hij bestudeerde de bekende werken zoals de Mukhtaṣar van Sidi Khalīl, de Risālah van Ibn Abī Zayd, de Muqaddimah van Ibn Rushd en Kitāb al-‘Ibādah van al-Akhḍarī. Degenen die de shaykh islamitische wetenschappen onderwezen in deze vroege periode stonden tegelijkertijd bekend om hun spirituele energie en inclinaties tot de leer van inwendige discipline ofwel spiritualiteit (Iḥsān). Bijvoorbeeld zijn leraar van de Qur’ān stond bekend voor het hebben van kennis van de Qur’ān uitgediept door visionaire ervaring.

Om de vroege leerperiode van de shaykh proberen te contextualiseren, moeten we zijn eigen toewijding aan het pad van kennis niet onderschatten. Over hem is geschreven dat hij zei: “Als ik iets begin, dan keer ik er nooit van af.” In andere berichten dat hij zijn liefde beschrijft voor de mensen van religie en dat hij wordt beschreven als een jeugdige krachtige intelligentie, zodat niets aan zijn realisatie ontsnapte. Dus, nadat hij de beschikbare wetenschappen in Aïn Madhi had bestudeerd en beheerste – en volgens sommige rapporten tegen de leeftijd van twintig – hij een grote geleerde en jurist was geworden, zodat mensen deelnamen aan de kennis van deze nieuwe Moefti (een geleerde met licentie om juridische beslissingen te nemen). Ondertussen al getrouwd verliet hij op zijn éénentwintigste Aïn Madhi, vijf jaar voordat zijn ouders stierven aan een verwoestende pest. Het lijkt erop dat hij achterbleef als het enige overlevende lid van zijn familie. Wat belangrijk is, dat hij al vroeg geïnteresseerd raakte in een ander deel van de traditionele islamitische wetenschappen, dat van de zuivering van de ziel (Taṣawwuf) of anders genoemd de leer van inwendige discipline (Iḥsān). Zelfs voorafgaand aan zijn formele associatie met een van de Soefi-ordes (Ṭuruq: meerv. van Ṭarīqah), bracht hij een groot deel van de nacht in gebed door, waarbij de spirituele interesse, kracht en energie van zijn vroegere leraren alleen maar hadden kunnen dienen om zijn inclinaties naar het spirituele pad van de profeet ﷺ te versterken.

Wordt vervolgd…


De naam van deze – en voor mij – meest bijzondere shaykh zal ik later pas vermelden. Ik zal met der tijd eerst in delen wat meer over hem vertellen, in shā Allāh.

Zakariya Bosmans

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: