Memoriseer steeds vanuit dezelfde Muṣḥaf

Als je memoriseert vanuit de Muṣḥaf, dan gebruik je altijd dezelfde Muṣḥaf. Dit moet jouw eigen persoonlijke exemplaar zijn. Het liefst een exemplaar met 15 regels, de bekende Madīnah versie met ‘Uthmānī schrift. Je ogen raken gewend aan jouw exemplaar, je raakt gewend aan de kleur van de pagina, je raakt gewend aan de print en het lettertype, je raakt gewend aan het formaat van de pagina, je handen raken gewend aan de structuur van de Muṣḥaf en je raakt zelfs gewend aan de geur van het Boek van Allāh. Zodra de pagina’s losraken of de kaft scheurt er bijna vanaf, dan repareer je dit zorgzaam met plakband of tape. Kortom je raakt bevriend met jouw persoonlijke Muṣḥaf, je ontwikkelt een hele sterke band met het Boek van Allāh. En bevriend raken met het Boek van Allāh – is bevriend raken met Allāh zelf. Je zult daardoor de pagina’s steeds makkelijker memoriseren, je hersenen zullen alles sneller registreren, omdat je de route in het Boek volledig van buiten zult leren en probleemloos diverse woorden, Āyāt en Suwar op de juiste pagina en op de juiste positie van de pagina zult terugvinden, net zoals je de straten in een nieuwe stad leert kennen als je nog maar net bent verhuisd. Door dagelijks diverse wegen te nemen en uit te proberen, ga je steeds meer herkenningspunten in je geheugen opslaan. Op elke hoek van de straat is wel iets van een herkenningspunt, hetzij de geur van de bakker, of de kleur van straattegels, die ene kuil in de weg, de wind die steeds van rechts komt zodra je die ene straat ingaat, je leert sluiproutes ontdekken om de drukte tijdens spitsuren te vermijden, specifieke personen die je tegenkomt of die altijd voor de deur of achter het raam zitten, de structuur van de gebouwen en beplantingen. Na verloop van tijd als je maar lang genoeg woont in die nieuwe buurt waar jij steeds meer vertrouwd raakt – ontstaat er vanzelf een plattegrond in je hoofd van dat hele gebied.

Zo is het ook met het memoriseren vanuit jouw persoonlijke Muṣḥaf…

Fragment: Online Workshop Qur’ān memoriseren zaterdag 18 januari, memoriseer steeds vanuit dezelfde Muṣḥaf

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: