Investeren in Dunyā of Ākhirah

Het valt niet te ontkennen dat we in een drukke tijd leven waar tijd kostbaarder lijkt te zijn dan geld en niemand zijn tijd wil verspillen. Bovendien, door dit drukke leven zijn routines van mensen zo stijf geworden dat het bijna onmogelijk lijkt te zijn om een nieuwe activiteit in hun routine op te nemen of een activiteit te blijven vasthouden.

Als je aan het einde van de dag tegen jezelf kunt zeggen dat je alle vijf de verplichte gebeden hebt gebeden en verder niemand schade hebt berokkend, dan was dat werkelijk een succesvolle dag. En voor velen is dit nog een streven.

Er zijn er die naast zo’n succesvolle dag streven naar meer beloningen en succes. Zij luisteren naar de Qur’ān en proberen hier en daar wat lessen te volgen hierover om vervolgens toe te passen in hun leven. En er zijn er die de Qur’ān regelmatig reciteren en proberen zo nu en dan wat Verzen te memoriseren. Kortom zij streven naar meer kwaliteit in hun leven en in hun band met Allah.

Echter, er blijft nog altijd een grote groep mensen over die het moeilijk vinden om de Qur’ān te lezen of een onderdeel te maken van hun dagelijkse routine. Zij kiezen ook voor kwaliteit in hun leven, maar in hun band met de vergankelijke wereld.

Het investeren in de Dunyā (wereldse) met een prachtige villa en dakterras, zwembad, zonnepanelen, open keuken naar terras met kookeiland, luxe meubilair, mooie beklinkerde oprit, prachtige tuin met pergola en fontein met Japanse koi-karpers – is kwaliteit in het leven, maar het blijft vergankelijk.

Het investeren in Ākhirah (het Hiernamaals) met een prachtige villa en dakterras en je eigen rivier, zwembad met palmbomen, persoonlijke dienaren, luxe ligbanken overschaduwd met de Raḥmah van Allah, prachtige tuin met pergola en fontein met Paradijselijke wezens om je heen – is kwaliteit in dit leven en het leven hierna.

Investeer een beetje in jezelf en het leven hierna:

• lees elke dag 5 pagina’s uit de Qur’ān (elke 4 maanden een Khatm)
• lees na elk gebed Āyat al-Kursī (2:255)
• lees voor het slapen gaan de laatste twee Āyāt uit sūrah al-Baqarah (2:285-286)
• lees voor het slapen sūrah al-Mulk (67)
• lees in de ochtend sūrah Yā-Sīn (36) en wissel eens af met sūrah al-Wāqi’ah (56)
• lees op donderdagavond sūrah al-Kahf (18)
• probeer iets te memoriseren van de Qur’ān, al zijn het slechts de bekende korte hoofdstukken
• of probeer de Qur’ān helemaal te memoriseren. Waarom niet, al doe je er 20 jaar over…?

Het is makkelijk om te klagen dat je geen tijd hebt. Het is makkelijk om te klagen over zoveel dingen in het leven. Een band opbouwen met Allah is geen luxe of een extraatje. Dit is geen bijbaantje.

Jij bent gecreëerd om een dienaar te zijn van Allah, om Hem te aanbidden, om Hem te eren met het reciteren van de Qur’ān, om te streven naar de tevredenheid van Allah, hier valt gewoon niets over te klagen.

Het leven is nu eenmaal vallen en opstaan. Dus leer van het vallen en ren zodra je bent opgestaan, want veel tijd heb je in werkelijkheid niet meer.

Eén opmerking over 'Investeren in Dunyā of Ākhirah'

  1. Mooi geschreven Si Zakarya. Het zet je wel aan het denken. Want natuurlijk heb je gelijk en iedereen beseft het ook. Alleen komt dit pas over als je zo een tekst leest. Het is als het ware een spiegel die je voor ons houdt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: