Een positieve mindset

Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Een mindset is een manier van denken en een manier om naar jezelf te kijken. Deze manier van denken is bepalend voor hoe je denkt over leren, je kwaliteiten en hoe je reageert op situaties en gebeurtenissen in het dagelijkse leven. Je mindset is een belangrijk deel van je persoonlijkheid en je karakter. Iemand die veel onderzoek heeft gedaan naar mindset is dr. Carol Dweck (geboren in 1946). Zij is professor in de psychologie in Amerika. Zij heeft ontdekt dat er twee mindsets oftewel twee denkstijlen zijn: Een vaste mindset en een groei-mindset.

Een vaste mindset is geloven dat je persoonlijke eigenschappen vaststaan. Je hebt dan de overtuiging dat je met een bepaalde ‘hoeveelheid’ intelligentie en kwaliteiten bent geboren en daarmee voor de rest van je leven mee moet doen. Het is een overtuiging. Je vermijdt dingen die je niet kent of waarvan je denkt dat je ze niet kunt. Je durft niet snel iets nieuws uit te proberen omdat je er al snel van uitgaat dat je het toch niet kunt. Je hebt moeite met het omgaan met kritiek. Soms negeer je de kritiek zelfs. Je schaamt je als iets niet lukt en je geeft snel op als iets anders loopt of tegenzit.

Mensen met een groei-mindset daarentegen geloven dat ze zichzelf steeds kunnen blijven verbeteren en ontwikkelen. Je talenten zijn slechts het startpunt; je kunt steeds blijven groeien door hard te werken en ervaring op te doen. Je pakt nieuwe dingen op en je gaat uitdagingen aan. Je staat open voor kritiek en je leert hiervan om je verder te ontwikkelen. Je maakt gebruik van steun en succes van andere mensen om jezelf ook verder te ontwikkelen.

Persoonlijke groei en geluk is haalbaar voor iedereen en is niet afhankelijk van je intelligentie qua niveau. Belangrijker voor persoonlijke groei en geluk zijn persoonlijke eigenschappen als doorzettingsvermogen, discipline, lef hebben, omgaan met tegenslagen en steun durven te vragen. Het is ook goed om te weten dat je hersenen continu in ontwikkeling zijn. Hoe meer je ze prikkelt, des te meer groei je zul gaan ervaren. Kortom….je mindset doet ertoe en het goede nieuws is dat jij je mindset kunt beïnvloeden en veranderen van een vaste mindset naar een groei-mindset.

Om te veranderen van een vaste mindset naar een groei-mindset dien je positief te denken over alles in jouw leven bij elke handeling en positief te denken over Allāh. Uitspraken zoals: “Ik kan dit niet, dit gaat mij nooit lukken, het is te zwaar, het zal wel te vermoeiend zijn” zijn allemaal negatieve gedachten waar je helemaal niets aan hebt, sterker nog – deze gedachten gaan invloed hebben op alles wat jij doet, net zoals positieve gedachten ook invloed zullen hebben op jou. Je dient per direct te stoppen met negatieve gedachten. Dit dien je te blokkeren ofwel te verbuigen!

Alle negatieve gedachten dien je te verbuigen naar iets positiefs, want jouw onderbewustzijn neemt alles aan wat jij tegen jezelf zegt of wat jij aan gedachten in je hoofd toelaat en op je emoties. Jouw overtuiging van iets wordt direct overgenomen door je onderbewustzijn. Als jij tegen jezelf zegt: “Dit gaat mij nooit lukken” dan je onderbewustzijn registreert dit en wordt in jouw systeem opgeslagen en gaat hiermee aan de slag met als gevolg dat je gaat falen. Je hebt je onderbewustzijn overtuigt “dat het je niet gaat lukken” door het te zeggen en je onderbewustzijn gaat niet analyseren of je nu een grapje maakte of dat je nog even aan het nadenken was.

Het onderbewustzijn gaat niet opzoek naar bewijzen voor de vraag of jouw gedachten goed of slecht zijn, juist of verkeerd, positief of negatief. Hier zijn wetenschappelijke bewijzen voor. Bijvoorbeeld het kijken naar geweld op YouTube of naar pornografische websites zorgen ervoor dat je hersenen de daad registreren alsof je het zelf hebt gedaan. Ik heb eens een onderzoek gezien bij apen waarbij een aap een banaan kreeg om te eten en een andere aap kreeg slechts een afbeelding van een banaan te zien. Bij beide apen werden exact dezelfde hersenactiviteit geregistreerd – dat ze dus een banaan aan het eten waren. Voor deze reden raken wij bijvoorbeeld ook emotioneel betrokken bij speelfilms, omdat je het gevoel krijgt dat je het zelf ervaart.

Mijn leraar zei altijd: “Gedachten zijn krachten.” Onderschat niet wat jouw gedachten voor een impact kunnen hebben op de uitvoering van jouw acties. Diep in je onderbewustzijn liggen een onbegrensde wijsheid, macht en mogelijkheden te wachten op het moment waarop je ze wilt gaan ontwikkelen en gebruiken. Dankzij de wijsheid van je onderbewustzijn kun je als een magneet de juiste dingen aantrekken in jouw leven. Dit is niets anders dan een natuurkundig principe dat je moet zien te begrijpen en waar je op een positieve manier gebruik van kunt maken.

Een praktisch voorbeeld van het beïnvloeden van je onderbewustzijn is als je tegen jezelf zegt dat je morgenochtend om 6 uur uit bed moet. Negen van de tien keren dat je met zo’n gedachten gaat slapen zul je wellicht nooit een wekker nodig hebben. Of bij een belangrijke afspraak die je niet wilt missen. Waarom lopen we steeds dat scenario af te spelen vlak voor een belangrijke afspraak? Of als je iemand iets heel belangrijks hebt te vertellen en je bent wat onzeker? Dit doe je om je onderbewustzijn te beïnvloeden, om jezelf eerst te ‘overtuigen’ zodat hetgeen je te vertellen hebt ook overtuigend overkomt en serieus genomen wordt of duidelijk wordt begrepen.

Negatieve gedachten zorgen voor negatieve ervaringen. Positieve gedachten zorgen voor positieve ervaringen. Bijvoorbeeld als een bepaalde handeling te zwaar wordt of je krijgt het gewoonweg niet voor elkaar, dan moet je niet opeens terneergeslagen worden en negatieve gedachten gaan ontwikkelen over hoe de toekomst opeens er zal gaan uitzien. Nee, je verbuigt dit naar iets positiefs en je zoekt naar een excuus wat je weer hoop geeft. Je zegt dan tegen jezelf dat het gewoon wat meer tijd nodig heeft. Deze handeling is lichter zodra je er wat meer over hebt nagedacht en je gebruikt het woord ‘zwaar’ helemaal niet eens.

In shā Allāh in het volgende artikel – moge Allah mijn tijd zegenen – zal ik wat meer ingaan op:

  • positief denken in de islam
  • belangrijke redenen om positief te blijven
  • uitspraken van de Profeet ﷺ om positief en productief te blijven

Voor nu, probeer eens vanaf vandaag elke dag en op elk moment eens goed te letten op jouw eigen gedachten. Analyseer deze eens en maak een onderscheid tussen je positieve en negatieve gedachten. Het is hierbij belangrijk dat je direct aanleert om ALLE negatieve gedachten te verbuigen naar iets positiefs. Het vraagt wat tijd en energie, maar het is zeker de moeite waard! Na een tijdje ga je het resultaat wel merken, wa khair in shā Allāh.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: