Die beperkte praktische beleving van toen

Toen ik nog maar net bekeerd was (24 jaar geleden) was er geen uitgebreid boek te krijgen over islam, geen les om te volgen in de moskee (in het Nederlands), geen online lessen over enig islamitisch onderwerp…

Het enige wat er toen was:
was dagelijks naar de moskee gaan, met handen en voeten en een soort van gebarentaal wat van de Arabische taal proberen op te vangen, kijken naar hoe de imam en medebroeders het gebed uitvoerden en dit proberen te kopiëren, vele gesprekken voeren en kennismaken met zoveel mogelijk broeders om al het mooie van de islam te leren kennen. Ik begon mijn eerste lessen Arabisch bij de lokale imam thuis en leerde wat basis fiqh-gerelateerde zaken tussen deze lessen door, zoals de Fiqh van Salat, Wudu’ en Ghusl, enz.

Daarnaast werd ik regelmatig uitgenodigd bij mensen thuis – bijvoorbeeld als er iemand ging trouwen of bij een geboorte van een kind – waarbij er gezamenlijk Qur’ān en Du’a werd opgelezen. Zo ook, werd er regelmatig na het gebed in de moskee gezamenlijk Qur’ān en Du’a opgelezen, bijvoorbeeld Surah al-Mulk of al-Waqi’ah afsluitend met de bekende du’a ‘Sayyid al-Istighfar’. En niet te vergeten werd er elke ochtend en avond de Hizb gezamenlijk in de moskee opgelezen die ik regelmatig probeerde mee te volgen/lezen en alleen al om mijn niveau van het Arabisch wat op te krikken. Ik was lid van een maandblad genaamd El-Tawheed waarin diverse onderwerpen in het Nederlands werden uiteengezet en ik beluisterde de opgenomen Khutba’s op cassettebandjes van imam ‘Abdel Wahid van Bommel in het Nederlands…

That’s it… dit was mijn beleving van toen, soms vond ik het te beperkt en wenste ik meer diepgang in Fiqh-gerelateerde zaken, wat meer tempo tijdens de lessen Arabisch, wat boeken in het Nederlands en wat lessen in het Nederlands in de moskee. Hoe dan ook, dat was die tijd en ondanks de beperkingen, was het mijn persoonlijke ervaring en een bijzondere en prachtige kennismaking met de bezieling van de islam. Iets waar ik dagelijks naar snak om naar terug te keren, naar die zo eenvoudige praktische beleving van de islam.

Nu anno 2019:
Een overvloed aan boeken en lessen in het Nederlands in moskeeën zowel online als op social media. Fiqh-gerelateerde onderwerpen over sokken, mawlid’s, maanbezichting, gezamenlijk Qur’an lezen, het wel of niet volgen van een Madhab, enz. Niet te vergeten de dagenlange discussies met moddergooien op social media over Aqidah, Wahhabi’s, Soefie’s en wie je wel of niet mag je volgen. Moskeeën, organisaties en broeders die tegenover elkaar staan vanwege al die discussies en meningsverschillen… Kortom alleen maar onrust en geen bezieling, en geen mooie bijzondere doorgang voor net bekeerde moslims, laat staan voor niet-moslims.

Geef mij maar die eenvoudige en beperkte praktische beleving van toen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s