Digitaal detoxen

Digitaal detoxen, internetdieet of gewoon helemaal stoppen met internet thuis?

Ik heb er vaker aan gedacht om te stoppen met het internet thuis. Er zijn zoveel bijzondere voordelen om niet meer ‘connected’ te zijn:

• meer vrije tijd
• betere kwaliteit in ‘ibādah (daden van aanbidding)
• meer tijd voor vrijwillige daden van ‘ibādah
• meer tijd om te lezen
• geen afleiding tijdens het studeren
• studeren vanuit een boek
• meer tijd voor spirituele ontwikkeling
• langer in de moskee aanwezig zijn
• beter slapen
• meer focus op jezelf i.p.v. op anderen
• meer tijd voor je gezin
• geen onzin om te lezen, te zien of te horen
• kwaliteit in omgang met je ‘echte’ vrienden
• je eigen hersenen gebruiken en stimuleren om ergens te geraken hetzij op een locatie of om iets op te zoeken
• en er zijn vast en zeker nog meer voordelen…

Jouw rekeningen kun je bijvoorbeeld betalen bij de bank. Er zijn genoeg openbare wifi’s om even je email te checken. Je kunt je laptop of telefoon goed beveiligen om veilig op een openbare wifi even wat dingen op te zoeken. Bij de bibliotheek kun je gratis of tegen een paar euro even inloggen en de nodige zaken regelen.

Je kunt inderdaad niet meer dagelijks ‘appen’ met je vrienden, maar dan zul je wel de ware vriendschap van je vrienden gaan ontdekken.

Hoe mooi zou het zijn om weer eens brief te schrijven naar iemand? Met de hand geschreven en goed nagedacht over wat je schrijft, met veel liefde. Wat zou je dan allemaal belangrijk vinden om te schrijven en welke zaken zou je achterwege laten? Want het duurt dan toch wel even voordat je een antwoord krijgt. Hoeveel waarde zal zo’n brief opeens krijgen? Weeg dit maar eens af aan al die app-berichten…

Ik ben opgegroeid in een tijd zonder laptop, pc, gsm, etc. Het enige wat wij thuis hadden was een loodzware televisie, VHS video-player (en later een dvd-player) en een degelijke stereo-installatie, en er liepen wat mensen rond met een pieper (pager). We hadden een vaste telefoon thuis op een kastje staan in de hoek van de woonkamer, and that’s it…

O ja, en soms een hadden we tijdje een abonnement op de ochtendkrant.

Ik had geen behoefte aan: een mobiele telefoon, een pc, om ‘connected’ te zijn met de wereld, om te weten wat anderen dachten over anderen, etc. Waarom niet? Het was er gewoon niet. Die behoefte werd niet geprikkeld, omdat die dingen er niet waren. Er waren anderen dingen die ik bijzonder vond en door geprikkeld werd.

Als tiener was ik buiten, in de natuur, met vrienden, op de fiets, of achter een encyclopedie of een goed boek, op mijn skateboard, graffiti spuiten, tekenen, sporten, steeds opzoek naar creativiteit…

Later toen ik mijn rijbewijs kreeg en ik reed naar een onbekende locatie, dan gebruikte ik een papieren landkaart. En nu nog steeds maak ik zo min mogelijk gebruik van een navigatiesysteem. Ik print de route nog liever uit en dat ik mij onderweg zelfs eens vergis, dan dat ik mij laat leiden door een stem. Puur alleen om mijn hersenen te blijven prikkelen en mijn gevoel voor geografische oriëntatie niet te verliezen. Nu de dag van vandaag raken mensen al de weg kwijt in het centrum, of vinden mensen de weg naar een andere stad (35 km verderop) niet eens zonder een Tomtom?

Als ik praat over het memoriseren van een islamitisch gedicht of het memoriseren van de Qur’ān, dan beginnen mensen opeens ongemakkelijk te lachen of te fronsen? Alsof ik spreek over een onmogelijke taak en een grote last die ik ze wil opleggen? Of dat ze zeggen: “Ik heb het te druk.”

Vindt je het gek? De hele dag ‘connected’ zijn met alles en iedereen, behalve met jezelf is inderdaad erg tijdrovend.

Waar is de stimulans voor jouw hersenen? Hoe prikkelen wij onze hersenen de dag vandaag? Sta hier eens maar bij stil? Hoe voed jij jouw hersenen?

Ik ben er van overtuigd dat een internet-detox je meer goed zal doen dan de vele voordelen die je nu al aan het bedenken bent, en wellicht bijna een paniekaanval krijgt bij het idee om geen internet meer te hebben in jouw leven.

Moge Allāh ons vergeven, ons in staat stellen om onze kostbare tijd nuttig te gebruiken, en om spiritueel te groeien naar Hem – āmīn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: