Yā-Sīn het Hart van de Qur’ān

Drie bijzondere redenen om Sūrah Yā-Sīn minimaal 1x per dag te reciteren:
[1.] Deze Sūrah is het Hart van de Qur’ān
[2.] Het verbindt jouw hart met het Hart van de Qur’ān (zoals een verliefd koppel)
[3.] De recitatie zorgt voor vreugde in het hart
[1.] Het Hart
Deze Sūrah begint met de aparte letters Yā-Sīn. Sommige exegeten hebben gesteld dat met Yā-Sīn “O mens” wordt bedoeld. Andere geleerden zijn van mening dat met Yā-Sīn “Yā Sayyid” wordt bedoeld, namelijk de Profeet ﷺ. Direct daarna is er een verwijzing naar de Qur’ān dat die vol wijsheid is (al-Ḥakīm). Vervolgens een verwijzing naar de Profeet ﷺ met de bevestiging dat hij één van Zijn boodschappers is. En wel op een Recht Pad met de Almachtige en Genadevolle Neerzending (al-‘Azīz ar-Raḥīm) om een volk te waarschuwen wiens voorvaderen niet waren gewaarschuwd.
[2.] De verbinding
Verder op in deze Sūrah spreekt Allāh over de Schepping o.a. over hoe Hij de dorre aarde tot leven brengt, tuinen en bronnen uit voortbrengt en alles in paren heeft geschapen – vanaf hetgeen de aarde voortbrengt en van henzelf (de mensen) en van hetgeen de mens niet weet. En de tekenen dat zaken zich voortbewegen in een vastgestelde baan. De beschikking van de Almachtige, de Alwetende (al-‘Azīz al-‘Alīm).
[3.] De vreugde
In het laatste gedeelte spreekt Allāh over de bewoners van de Tuin (Paradijs), dat zij op die dag vreugdevol zijn. Zij en hun echtgenotes bevinden zich in de schaduw, rustend op ligbanken. “Vrede” (Salām) afkomstig van de Meest Genadevolle Heer. En wel afzijdig van de misdadigers die het Rechte Pad niet wouden bewandelden. Bijna op het einde zegt Allāh dat Hij Degene is Die de groene boom heeft geschapen, zodat wij ermee vuur kunnen aanmaken (om ons warm te houden en onze voeding kunnen bereiden).
Reflect!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: