Qur’ān memoriseren met ‘Spaced Repetitions’

“How do you remember better? Repeated exposure to information in specifically timed intervals provides the most powerful way to fix memory into the brain.

Deliberately re-expose yourself to the information more elaborately, and in fixed, spaced intervals, if you want the retrieval to be the most vivid it can be. Learning occurs best when new information is incorporated gradually into the memory store rather than when it is jammed in all at once.”

— John Medina, Brain Rules

‘Spaced Repetition’ – gespreide herhaling – is een bekende leermethode waarbij kennis herhaald wordt over een telkens langer wordend tijdsinterval. Als men iets nieuws wil leren of memoriseren dan dient dit aanvankelijk met korte tussenpozes herhaald te worden en deze periodes kunnen verlengd worden naarmate iets beter bekend is.

Ik heb persoonlijk deze techniek voor meer dan een half jaar uitgeprobeerd bij het memoriseren van de Qur’ān en had er wel baat bij. Het is een van de vele technieken om iets in een specifiek systeem te onthouden. Het werkt via algoritme.

Bijvoorbeeld zodra je iets hebt gememoriseerd dan herhaal je dat stuk na 10 minuten weer, dan na 1 uur, dan na 5 uur, dan na 1 dag, dan na 5 dagen, dan 25 dagen, dan na 4 maanden, enz.

Of bijvoorbeeld zodra iets hebt gememoriseerd dan herhaal je dat stuk na 1 dag weer, dan na 2 dagen, dan na 3 dagen, dan na 5 dagen, dan na 8 dagen, dan na 13 dagen, dan 21 dagen, dan na 34 dagen, enz. Je telt steeds de laatste 2 getallen bij elkaar op om te bepalen wanneer je dat stuk moet herhalen.

Zodra het ‘moment’ aanbreekt dat het stuk wat je hebt gememoriseerd begint begint te vervagen, dan prikkel je de hersenen door dat stuk weer eens te lezen. Dit ‘moment’ wordt genoemd de ‘forgetting curve’.

Het is een kwestie van uitproberen en kijken of het geschikt voor je is. Het is een soort revisie-systeem. Het enige nadeel van deze methode is, dat je alles goed moet bijhouden in een agenda wanneer je wat hebt gememoriseerd en wanneer je weer moet herhalen. Elke dag memoriseer je een nieuw stuk en elk stuk moet je vervolgens opnieuw inplannen voor een bepaalde periode om te reviseren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: