Bouw eerst eens een lees-schema op

Je wilt graag de Qur’ān memoriseren? Mijn vraag aan jou: hoeveel lees je nu per dag?

Zoveel mensen willen dolgraag de Qur’ān memoriseren, maar lezen niet eens dagelijks de Qur’ān?

De Qur’ān memoriseren vraagt om veel discipline, prioriteiten stellen, schema’s volgen, revisie en nog veel meer…

Begin eerst eens met dagelijks lezen. Bouw eerst een lees-schema op waarbij je structureel blijft lezen zonder te stoppen.

Begin bijvoorbeeld eens met een halve Ḥizb per dag (5 pagina’s). Je bent dan ongeveer over 17 a 18 weken klaar. Na het volledig uitlezen (khatm) heb je recht op een geaccepteerde Du’ā (Mustajāb). Gebruik deze du’a om Allah te vragen om de Qur’ān een prioriteit te worden in jouw leven.

Vervolgens begin je met 1 Ḥizb per dag (10 pagina’s). Je bent dan ongeveer over 2 maanden klaar. Tijdens het uitlezen maak je weer een Du’ā.

Daarna lees je 1 Ḥizb ’s ochtends en 1 Ḥizb ’s avonds. Je bent dan over een maand klaar en tijdens het uitlezen (khatm) maak je weer een Du’ā en vraag je steeds aan Allah om de Qur’ān een zegening in je leven te laten zijn.

Dit blijf je steeds zo opbouwen (op jouw tempo) totdat je minstens 4 Ḥizb structureel dagelijks zonder te stoppen leest. Je leest dan elke 15 dagen de Qur’ān uit. Vanaf dit moment heb je een revisie-schema opgebouwd. Dit is het ideale startpunt om te beginnen met het memoriseren.

Elke 15 dagen een Khatm van de Qur’ān = 24 x een Khatm per jaar!

Zorg eerst dat de Qur’ān een deel van jou leven wordt, jouw beste vriend. Bouw dit stapsgewijs op met structureel reciteren. Maak hier een mooi persoonlijke project van. En
kijk dan maar eens hoeveel barakah jij hebt in jouw leven.

Moge Allah het voor ons allemaal gemakkelijk maken.

Notitie:

Het bovenstaande bericht is hoofdzakelijk gericht naar mensen die al goed Arabisch kunnen lezen. Mocht je nog niet heel sterk zijn in de Arabische taal, dan lees ofwel voor een veel langere periode 5 tot 10 pagina’s per dag en bouw het geleidelijk op. Of je volgt een intensieve leertraject waarbij je geleidelijk een lees-schema opbouwt met een stukje wekelijkse coaching. En dit biedt ik aan voor degenen die daarin geïnteresseerd zijn. Lees voor meer informatie een eerdere post op deze website.

Lees hier: Hifẓ Coaching

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: