Het schrijven over islamitische onderwerpen

Bismillāh wa ṣ-Ṣalātu wa s-Salāmu ‘alā Rasūlillāh

Als je een islamitische wetenschappelijke post plaatst (bijvoorbeeld op sociale media), dan is het belangrijk om je bron erbij te vermelden. Dit is niets anders dan ‘Adab’ van het schrijven over islamitische onderwerpen.

Maar als eerste dien jij jezelf af te vragen of jij dat onderwerp wel hebt bestudeerd met een docent? Beheers je die wetenschap? Heb je toestemming van jouw geleerden om hierover te schrijven (heb je bijvoorbeeld een Ijāzah, Tazkiyyah)? Heb je het schrijfwerk eventueel laten nakijken op fouten door jouw geleerde?

Op de dag van vandaag zijn er zoveel mensen die zich geroepen voelen om iets te schrijven over uiteenlopende islamitische onderwerpen, maar slechts weinigen die de materie daadwerkelijk bestudeerd hebben. Dit zorgt voor onnodige problemen en polemieken.

Het plaatsen van – of schrijven over een islamitisch onderwerp brengt een hele grote verantwoordelijkheid met zich mee en wordt erg onderschat. Mensen volgen jouw bericht, liken jouw bericht, gaan het misschien toepassen in hun leven, zullen het verder delen met anderen, etc. Dus eventuele fouten in het bericht worden ook gevolgd, ge-liked, gedeeld, geïmplementeerd…

Bij het plaatsen van een bericht over een islamitische wetenschap dien je dus de volgende zaken in acht te nemen:

  • Beheersing van het betreffende onderwerp middels studie of opleiding.
  • Literatuurvermelding en bronvermelding met titel van het werk, naam van de schrijver en eventuele paginanummers. Sommige werken zijn zo bekend, dat bijvoorbeeld het vermelden van een bekende ḥadīth-collectie volstaat (bijv: al-Tirmidhī Ḥasan of Ṣaḥīḥ Muslim), maar hoe meer informatie des te beter en betrouwbaarder.
  • En/of een vermelding van de betreffende les waar de kennis is vernomen, hetzij een online-les of ergens op locatie tijdens een studie.
  • Diepgaande islamitische wetenschappen dienen uitsluitend met toestemming van een geleerde geplaatst te worden of op z’n minst nagekeken door diens geleerde.
  • Heeft jouw geleerde jouw werk bijvoorbeeld nagekeken, dan meldt dit eventueel erbij.
  • Beheers je de materie niet zo goed, maar je wilt toch wat posten hierover? Dan dient elk woord of elke alinea of quote wat wordt gewijd aan het onderwerp te worden voorzien van een volledige en betrouwbare bronvermelding zoals reeds hierboven genoemd.
  • Of de schrijver van de post is zelf een geleerde en diens curriculum en reputatie is welbekend in de gemeenschap.
  • En als laatste, datgene wat geplaatst wordt moet uiteindelijk correct en didactisch geschreven zijn (ook goed vertaald), zodat enerzijds de informatie goed begrepen wordt (door een leek) en anderzijds hier geen verwarringen en polemieken door ontstaan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: