Zes populaire routes om de Qur’ān te memoriseren

[1.] Van A tot Z: logische route.
Dit is van het begin tot het einde en meer geschikt voor iemand die de Arabische taal goed beheerst en het schrift vloeiend kan lezen. Vanaf Sūrah al-Baqarah tot het einde van de Qur’ān of anders gezegd vanaf de eerste Juzz` naar de laatste Juzz`. Via deze route begin je met de hoofdstukken die langer en vaak het moeilijkste zijn. Dit is vooral het moeilijkste voor beginners. Via deze route krijg je direct te maken met de langere en grotere verzen, en is daarom voor veel mensen een ontmoedigende route. Tijdens deze route ben je genoodzaakt je memorisatie-techniek zo snel mogelijk te ontwikkelen en vraagt dan ook de nodige toewijding en discipline. Het grote voordeel is dat je de langere hoofdstukken meer doet reviseren tijdens de memorisatie-jaren en zo sterker worden gememoriseerd voordat je uiteindelijk bij de kortere hoofdstukken aankomt.

[2.] Van Z tot A: omgekeerde route.
Je begint bij de korte hoofdstukken vanaf de laatste Juzz` en je werkt je weg terug naar de eerste Juzz`. Dit heeft het voordeel dat eerst de kleine hoofdstukken en korte verzen makkelijk worden onthouden. Deze hoofdstukken kun je al sneller oplezen in jouw dagelijkse gebeden. Een ander voordeel is dat je de volgorde van alle hoofdstukken goed zult leren. Dit is een vrij populaire route voor beginners, en als je nog niet goed weet van jezelf hoe goed jouw memorisatie-vermogen is. Korte hoofdstukken zijn korte projecten, ze zijn snel geleerd en geeft moed om door te gaan. Naar verloop worden de hoofdstukken steeds langer en bouw je rustig aan een goede memorisatie-techniek op en word je langzaamaan getest op je toewijding. Het enige nadeel is dat in de korte hoofdstukken de vocabulaire vrij moeilijk is. De onderwerpen zijn veelal over de Hel en Paradijs, straffen en beloningen en de Macht van Allah – hier worden vele synoniemen gebruikt en zijn geen makkelijke woorden qua taal.

[3.] Van Juzz` naar Juzz`: heen en weer route.
Dit is hetzelfde als de vorige route maar met een belangrijk verschil: zodra je de laatste Juzz` hebt gememoriseerd, dan gaan je naar de eerste Juzz`. En zodra je de eerste hebt gememoriseerd ga je terug naar de voorlaatste Juzz`. Vervolgens ga je naar de tweede Juzz` en zo verder naar achteren, dus heen en weer van voor naar achteren (dus eerst Juzz` 30, dan Juzz` 1, dan Juzz` 29, dan Juzz` 2, dan Juzz` 28, dan Juzz` 3, enz.). Dit is een populaire route in het subcontinent. Op deze wijze is er veel afwisseling en geniet je de voordelen van de eerste twee routes.

[4.] De bekende als eerste route.
Je memoriseert de bekende hoofdstukken als eerste om zo in een routine te komen. Je memoriseert eerst de belangrijke hoofdstukken waar de vele voordelen over bekend zijn om dagelijks en wekelijks te reciteren. Daarna maak je een plan om de rest van de Qur’ān te memoriseren. De bekende volgorde is bijvoorbeeld: Sūrah al-Fātiḥah, Juzz` 30, Juzz` 29 of alleen Sūrah al-Mulk, Sūrah al-Jumu’ah, Sūrah Yāsīn, Sūrah ar-Raḥmān, Sūrah al-Wāqi’ah, Sūrah as-Sajdah, Sūrah al-Kahf en de laatste twee verzen van Sūrah al-Baqarah. Of in combinatie met de zeven reddende Sūrah’s en deze zijn: as-Sajdah, Yāsīn, ad-Dukhān, al-Wāqi’ah, al-Ḥashr, al-Mulk en al-Insān (zie: The Book of Assistance by Imām al-Ḥaddād).

[5.] De Mufaṣṣal route.
Via deze route memoriseer je eerst de korte verdeling (Qiṣār Mufaṣṣal), dan de gemiddelde verdeling (Awsaṭ Mufaṣṣal) en dan de lange verdeling (Ṭiwāl Mufaṣṣal). Daarna begin je bij de eerste Juzz` vooraan en werk je zo alles af naar het begin van de Ṭiwāl Mufaṣṣal. Er is wat meningsverschil over welke hoofdstukken nu als lang, gemiddeld en kort beschouwd worden.

De meest correcte mening en de mening van de Ḥanafītische school:
Ṭiwāl Mufaṣṣal: van sūrah al-Ḥujurāt tot sūrah al-Burūj.
Awsaṭ Mufaṣṣal: van sūrah al-Burūj tot sūrah al-Bayyinah.
Qiṣār Mufaṣṣal: van sūrah al-Bayyinah tot sūrah an-Nās.

Volgens de Mālikītische school:
Ṭiwāl Mufaṣṣal: van sūrah al-Ḥujurāt tot sūrah an-Nāzi’āt.
Awsaṭ Mufaṣṣal: van sūrah ‘Abasa tot sūrah aḍ-Ḍuḥā.
Qiṣār Mufaṣṣal: van sūrah aḍ-Ḍuḥā tot sūrah an-Nās.

[6.] Een pagina per dag route van Juzz` naar Juzz`.
Deze route is de minst populaire route, maar wel een slimme en een zeer effectieve route. Deze methode heeft flexibiliteit en variatie, maar vereist veel toewijding en is populair in Oezbekistan, Bosnië en Turkije. Het is een sterke memorisatie-methode en kan op de volgende manieren:

Op dag 1 memoriseer je pagina 1 van Juzz` 1. Dag 2 memoriseer je pagina 1 van Juzz` 2. Dag 3 memoriseer je pagina 1 van Juzz` 3. Dag 4 memoriseer je pagina 1 van Juzz` 4, en zo verder totdat je alle eerste pagina’s van de 30 Juzz` gehad hebt. Vervolgens begin je met pagina 2 van elke Juzz` en zo verder totdat je alle tweede pagina’s van de 30 Juzz` gehad hebt. Een Juzz` bestaat uit 20 pagina’s.

Je kunt ook eerst van achteren beginnen, dus op dag 1 pagina 1 van Juzz` 30. Dag 2 pagina 1 van Juzz` 29. Dag 3 pagina 1 van Juzz` 28, enz.

Je kunt het ook per Ḥizb doen. Een Ḥizb bestaat uit 10 pagina’s.

Wa khair in shā Allāh

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: