“Voor Allah…”

Voel jij je al dagen, weken of maanden gebroken, eenzaam of verdrietig? Voel je dat jouw Īmān is afgezwakt? Voel jij je lusteloos of heb je het idee dat je hart is beschadigd door schadelijke dingen of slechte gewoontes die op jouw pad zijn terechtgekomen? Probeer de volgende medicijnen (adviezen) eens uit en kijk wat er met je gebeurt. Je hoeft ze niet allemaal tegelijk uit te proberen, maar neem één ervan en probeer het. Werkt het niet? Probeer een ander, wa khair in sha Allah.

Voel jij dat jouw Īmān is afgezwakt? Begin vannacht nog met Taḥajjud (het nachtgebed) al zijn het maar 2 rak’āt (en sluit eventueel af met het Witr-gebed). Zodra je wekker afgaat en je bent moe, zeg tegen jezelf: “Voor wie sta ik op?” Zeg dan: “Voor Allāh.” Vervolgens sta op, zet koffie en begin! Na een aantal dagen voel jij jouw Īmān weer sterker worden. Je raakt uiteindelijk gewend aan het ritme van vroeg opstaan. Dit deed je waarschijnlijk ook tijdens de Ramaḍān?

Voel jij je zo eenzaam? Al een tijdje op zoek naar een partner, maar het loopt steeds op niets uit? Zeg tegen jezelf: “Allah heeft de juiste partner nog niet op mijn pad laten komen en heeft wellicht een beter plan.” Begin daarbij vandaag nog met het memoriseren van een deel uit de Koran. Maak een plan of een schema en kijk hoeveel jij met gemak elke dag kunt memoriseren. Eén vers per dag is voldoende. Lukt het je om één pagina of een halve pagina per week te memoriseren? Go for it! Maak een memorisatieschema helemaal op maat voor jou en zeg elke dag tegen jezelf: “Voor wie memoriseer ik de Koran?” Zeg dan: “Voor Allah.” Je zult als snel merken dat jij je opeens niet meer zo eenzaam voelt en je krijgt een dierbare vriend (de Koran) erbij die later voor jou zal klaarstaan.

Ben je lusteloos, heb je weinig energie om je dagelijkse rituelen zoals het gebed goed uit te voeren? Bid je niet altijd op tijd, terwijl je wel de tijd hebt? Bid je soms een dag of een aantal dagen niet? Heb je het gevoel dat je Du’ā` niet meer wordt beantwoord of je schaamt je zo diep dat je misschien niet eens meer durft te vragen? Dan is jouw hart waarschijnlijk beschadigd door slechte gewoontes. Slechte gewoontes zijn soms moeilijk af te leren. Stoppen met roken is niet altijd makkelijk als je al heel lang rookt. Pornografische websites, roken, drugs, vrije (seksuele) omgang met het andere geslacht en soortgelijke zaken, maar ook slechte omgang met je ouders of familieleden – verzieken het spirituele hart. Probeer daarom vandaag nog te stoppen met slechte gewoontes en zeg niet tegen jezelf: “Ik bouw het wel af.” Nee, stop gewoon ermee en zeg tegen jezelf: “Voor wie laat ik deze slechte gewoontes?” Zeg dan: “Voor Allah. Voor Allah stop ik nu.” Maak hierbij heel veel Istighfār. Begin vandaag nog na elk gebed minstens 100x Astaghfirullāh. Dit kost je slechts 2 minuten!? En zeg daarna tegen jezelf: “Aan wie vraag ik om vergiffenis? Wie kan mij helpen?” Zeg dan: “Allah.” Houd dit maar eens een tijdje vol. Na elk gebed 100x Astaghfirullāh. Dit zijn 500x per dag en kijk wat dit voor een invloed zal hebben op jouw leven.

Heb je het idee dat je steeds niets voor elkaar krijgt? Je begint ergens aan, maar je maakt het niet af. Je bidt elke dag, maar je gebed is leeg en je gedachten gaan over van alles, behalve Allah. Je komt terug van de moskee en je begint weer met roddelen. Je denkt steeds heel negatief over alle zaken, mensen of over jezelf. Stop met het negatief denken. Denk positief over Allah. Allah is nooit onrechtvaardig naar Zijn dienaren. Zaken die op jouw pad terechtkomen zijn wellicht een beproeving om je testen, om je te reinigen. Allah geeft je een kans om dichter bij Hem te komen en je mist steeds deze kans. Probeer dit eens te combineren met iemand in nood te helpen. Zoek iemand die jouw hulp kan gebruiken en kijk wat dit doet met jouw leven. Zeg steeds voordat je iemand gaat helpen: Voor wie doe ik dit?” Zeg dan: “Allah.”

Heb je meer tijd en je hebt de smaak te pakken? Dan lees elke ochtend en elke avond:

100x Astaghfirullāh
100x Allāhumma Ṣalli ‘alā Sayyidinā Muḥammad wa ‘alā Ālihi
100x Lā ilāha illā-llāh

Wat je ook probeert om je hart en je Īmān weer te versterken, het is van belang dat je steeds die vraag stelt aan jezelf: “Voor wie doe ik dit?” En dat je die vraag ook hardop beantwoord met: “Voor Allah.” Je kunt misschien wel stoppen met een slechte gewoonte omdat het ongezond is, maar dat is niet voldoende. Als dit de enige voorwaarde is, dan zul je altijd weer terugkeren naar die gewoonte in tijden van zwakte. Als je het gebed weer oppakt omdat je de consequenties vreest, dan is dit nooit voldoende. Vrees de consequenties, maar doe het voor Allah. Spreek dat uit! Neem actie en stop om steeds een excuus te zoeken of om het verbloemen. Sta op en doe het voor Allah. Begin met kleine stapjes en bouw het langzaam op. Je raakt uiteindelijke gewend aan het ritme.

Op gezag van Abū Hurayrah (radiyyallāhu ‘anhu) die heeft vernomen van de Profeet (Ṣallallāhu ‘alayhi wa Sallam) die zei: “Allah de Almachtige zegt:

“Ik ben zoals Mijn dienaar denkt (of verwacht) dat Ik ben. Ik ben bij hem als hij Mij noemt (of gedenkt). Als hij Mij in zichzelf noemt (of gedenkt), dan noem Ik hem in Mijzelf. Als hij Mij in een gemeenschap noemt (of gedenkt), dan noem Ik hem in een gemeenschap die beter is. Als hij zich een handbreedte naar Mij toe wendt, dan wend Ik Mij een armlengte naar hem toe. Als hij zich een armlengte naar Mij toe wendt, dan wend Ik Mij met de wijdte van uitgespreide armen naar hem toe. En als hij naar Mij toe komt lopen, dan kom Ik hem rennend tegemoet.”” (al-Bukhārī, Muslim, al-Tirmidhī en Ibn Mājah)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: