Syntaxis [naḥw] is de vader en morfologie [ṣarf] is de moeder

Syntaxis [naḥw] is de vader en morfologie [ṣarf] is de moeder – van de Arabische taal [bint ‘Adnān]. De grammaticale ontleding [i’rāb] is als het skelet. De wetenschap van het herleiden van woorden oftewel etymologie [‘ilm al-ishtiqāq] is zoals het bloedvatenstelsel. Linguïstiek en retoriek [al-balāghah] zijn zoals haar ziel en geest.

Een reminder voor jou en mij:

Degene die zich niet dwingt om deze wetenschappen grondig te bestuderen, zal nooit kunnen duiken in deze diepe eloquente oceaan. Je blijft slechts aan het wateroppervlak wat rondsnorkelen waardoor je vele belangrijke aspecten van de Islam niet volledig zult bevatten. Zoals geleerden bijvoorbeeld zeggen: “Hoe beter jouw begrip in de Arabische taal, des te beter jouw begrip in Fiqh (jurisprudentie).”

In de creatie van Allah begunstigt Hij dingen boven andere dingen. Bijvoorbeeld van de 365 dagen in het jaar begunstigt Hij één nacht meer dan de rest van het jaar, Laylatu l-Qadr (de Nacht van de Ordening).

Van de 12 maanden in het jaar begunstigt Hij één maand meer dan de rest van het jaar, de maand Ramaḍān.

Van de 7 dagen in de week begunstigt Hij één dag meer dan de rest van alle dagen in de week, Yawmu l-Jumu’ah (de vrijdag).

Van de 4 boeken die zijn geopenbaard begunstigt Hij één boek boven alle boeken en geschriften, al-Qur’ān (de Koran).

Van de 124.000 profeten die zijn gezonden naar de mensheid begunstigt Hij één profeet boven alle profeten en boodschappers, onze meester Muḥammad, ṣalla llāhu ‘alayhi wa sallam.

Van de 7.000 talen in de wereld is er één taal die Hij meer begunstigt boven alle talen, al-Lughatu l-‘Arabiyyah (de Arabische taal).

Allah zegt in de Koran:

[Innā Anzalnā-hu Qur’ānan ‘Arabiyyan La’allakum Ta’qilūn]

“Waarlijk Wij, Wij hebben het (boek) neergezonden als een Arabische Recitatie, opdat jullie, jullie het zullen begrijpen.” (Sūrah Yūsuf 12:2)

Afbeelding kan het volgende bevatten: binnen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: