Slaap & memoriseren

Het is een Sunnah om niet te lang na ‘Ishā` te gaan slapen, dus doe dat ook. Alleen in de wintertijden zou je dan al heel vroeg in bed liggen uiteraard. Maar ga in ieder geval niet te laat naar bed. Opstaan voor Taḥajjud (het nachtgebed) en wat Qurān memoriseren zorgt niet voor minder energie, zoals men algemeen zou denken. Als je in de nacht opstaat om 2 rak’āt te bidden, dan heb je inderdaad wat minder geslapen, maar minder slaap wil niet altijd zeggen dat je dan minder energie hebt. De profeet ﷺ bad soms de hele nacht. Hij gaf ook aan dat het goed is om ’s middags even een powernap te nemen, genaamd al-Qaylūlah en is het verkleinwoord van Qalīlah: “weinig, een beetje, eventjes”. Dus een al-Qaylūlah is nog minder dan dat. Het is een kort moment dat je die roes van vermoeidheid laat wegtrekken waarbij je even weg bent geweest (in slaap) en dit verschilt van 5 tot 30 minuten en voor sommigen kan dat 60 minuten zijn. Overdag 30 minuten een powernap nemen geeft enorm veel energie. ’s Nachts 1 uur slaap is gelijk aan 1 uur slaap, maar overdag 1 uur slaap telt voor 2 uur slaap (blijkt ook uit onderzoek). Dus als je net van je werk komt, dan ga je even een half uurtje liggen. Dit is een kwestie van gewenning en het juiste ritme aannemen.

Uit onderzoek blijkt ook dat wij in cyclussen slapen van 1,5 uur. In zo’n cyclus slaap je een volledige ronde en in die cyclus/ronde van 1,5 uur wil je niet onderbroken worden. Je slaapt dus eigenlijk steeds 1,5 – 3 – 4,5 – 6 of 7,5 uur. Je wordt dus elk 1,5 uur wakker. Je hebt het alleen niet altijd in de gaten. Zolang als je minimaal 3 cyclussen hebt geslapen in combinatie met een middag powernap, dan zit je helemaal goed en heb je nergens last van. Je kunt heel makkelijk uitrekenen hoe laat je naar bed moet gaan en wanneer je op wilt staan om bijvoorbeeld aan een cyclus van 6 uur te voldoen. Zolang als jij je wekker zet op een tijdstip dat je zo’n cyclus niet doorbreekt, dan word jij vrij makkelijk zonder moeite wakker om wat extra werk (aanbidding) te verrichten voor Allah.

Bijvoorbeeld:
23:00 naar bed en om 03:30 op voor Taḥajjud zijn 4,5 uur slaap (3 cyclussen van 1,5 uur)
22:00 naar bed en om 04:00 uit bed zijn 6 uur slaap (4 cyclussen)
23:00 – 05:00 zijn 6 uur slaap (4 cyclussen)
22:00 – 05:30 zijn 7,5 uur slaap (5 cyclussen)
23:00 – 06:30 zijn 7,5 uur slaap (5 cyclussen)

Op gezag van ‘Abd Allah ibn ‘Amir ibn al-‘Ās (radiyallahu ‘anhu) die zei: ‘De boodschapper van Allah ﷺ zei: “Degene die het nachtgebed* bidt en tien verzen reciteert zal niet worden genoteerd als iemand van de achtelozen. Degene die het nachtgebed bidt en honderd verzen reciteert zal worden genoteerd als iemand van de vromen. Degene die het nachtgebed bidt en duizend verzen reciteert zal worden genoteerd als iemand van degenen die een grote beloning hebben verzameld.”’ (Ṣaḥīḥ Abī Dāwūd)

*Heeft volgens de geleerden betrekking op zowel Qiyām (het nachtgebed vóór slaap) als Taḥajjud (het nachtgebed na slaap).

Fragment workshop: “Memorisatie van de Qur’ān met schema & revisieplan” Rotterdam & Antwerpen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: