‘Reciteer en stijg op!’

What is a Mushaf? Is it different to a Quran? Click here to find out. #Quran #Mushaf #Islam #Muslims #learn #read

“Waarlijk, degenen die het Boek van Allah voordragen, het gebed onderhouden en uitgeven van datgene waarmee Wij hen hebben voorzien – in het geheim en openlijk – hopen op een handelstransactie die nooit zal vergaan. Opdat Hij hen (hiervoor) volledig zal belonen, en Hij hun meer van Zijn Gunst zal geven. Waarlijk, Hij is Meest Vergevingsgezind, Meest Dankbaar.” (Surah Faatir 35:29-30)

Het reciteren van het Boek van Allah wordt genoemd samen met het onderhouden van het gebed en het spenderen op de weg van Allah. Dit toont ons duidelijk dat het reciteren van de Qur’ān tot de beste van goede daden behoort.

Ibn ‘Amr vermelde dat de Profeet ﷺ zei:

“Tegen de vriend van de Qur’ān zal worden gezegd nadat hij het Paradijs binnengaat: ‘Reciteer en stijg op!’ Voor elk Vers dat hij reciteert, zal hij één niveau stijgen (in het Paradijs), totdat hij het laatste Vers met hem reciteert (vanuit zijn geheugen).” (Abu Dawud)

Deze hadith vermeldt de verdienste van degenen die de Qur’ān geheel of gedeeltelijk memoriseren. Sommige geleerden hebben bij het uitleggen van deze hadith gezegd dat het aantal niveaus in het Paradijs gelijk zijn aan het aantal Verzen in de Qurān en dat een gelovige steeds één rang zal stijgen voor elk Vers dat hij of zij memoriseert. Het is duidelijk dat degene die de hele Qur’ān heeft gememoriseerd, zal stoppen bij het laatste Vers van de Qur’ān, wat betekent dat hij zal behoren tot degenen onder de hoogste rangen van het Paradijs.

Het memoriseren van de Qur’ān is mogelijk, voor jong en oud. Het is een kwestie van:

•Pure liefde ontwikkelen voor het Boek van Allah.
•Sterke bewustwording voor Wie jij memoriseert.
•Nooit en te nimmer voor wereldse doeleinden.
•Prioriteiten stellen.
•Goed doordacht memorisatie- en revisie-schema hebben.
•Begeleiding en geïnspireerd worden.

Moge Allah ons vergeven en ons succesvol laten zijn in het bewaren van de Qur’ān in onze harten, aameen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: