Memorisatie: een intensieve periode & emoties

Het memorisatie-proces is een intensieve periode in jouw leven waar verschillende emoties bij vrijkomen.

Bijvoorbeeld de combinatie van vermoeidheid en ontbering door het slaaptekort, drukke dagindeling en de hele route die je moet afleggen in dit traject in combinatie met passie, het verlangen en de vastberadenheid laten een stempel achter op jouw ziel.

De eenzaamheid en isolatie door het drukke schema, teleurstelling als je soms na een tijdje een pagina niet meer zo goed kunt terughalen vanuit memorisatie terwijl je er zo hard voor gewerkt hebt en de blijdschap die je enerzijds voelt als je terug kijkt naar wat je in een paar maanden hebt bereikt, dit zijn momenten die zich graveren in jouw geheugen.

Alle emoties worden opeens gekoppeld aan dat ene bijzondere doel waarbij je sterk voelt dat je eindelijk iets nuttigs aan het doen bent in je leven. Een inspiratie die gevoed wordt door het besef dat jij je tijd niet aan het verspillen bent.

Je bent continu in een staat van rituele reinheid, lezende op momenten dat je weer even wat extra tijd kunt vinden buiten dat strakke schema wat je al hebt. Steeds meer wordt je bewust van je karaktereigenschappen waar je nog aan moet werken. Je krijgt opeens het gevoel alsof je vastende bent, alsof je op bedevaart bent en alert moet blijven om de heiligheid van die nobele taak niet te schenden.

De Muskgeur die je steeds op jouw wang smeert en de Bukhur-wierook die je soms aansteekt als je zit in de richting van de Qiblah op die speciale plek in jouw woning ingericht om te memoriseren, te reviseren en om alleen te zijn met Allāh worden opeens ankerpunten.

Al deze zaken worden opeens essentiële en persoonlijke elementen van jouw leven zoals een blauwdruk van een gebouw. Alles voor Allāh alleen!

En je zult zien dat als je tussendoor even ziek wordt of een moment van opgeven voelt of misschien al hebt opgegeven en je ervaart dan één van die emoties, elementen of ankerpunten dat je weer heel snel terug wilt naar die intensieve periode. Of dit jou op z’n minst weer doet herinneren aan die periode zoals je soms van die emotionele jeugdherinneringen hebt.

En dat is mijn vriendschap met de Qur’ān.

Echte vriendschap wordt gesloten door een tijd intensief met elkaar om te gaan. Samen moeilijke tijden mee te maken, blijdschap te voelen en voor elkaar klaar te staan ten alle tijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: