Korte I’rāb (grammaticale zinsontleding)

Bismi llāhi r-Raḥmāni r-Raḥīmi

In de naam van Allah, de Geheel Barmhartige, de Meest Genadevolle.

al-Ḥamdu lillāhi Rabbi l-‘Ālamīna

(Alle) lof aan Allah, de Heer der werelden.

I’rāb (grammaticale zinsontleding):

“In de naam van…”: [ Bismi ] genitief voorzetsel met vaststaande bouw (onveranderlijk van vorm) & zelfstandig naamwoord in genitief met het zichtbare verbuigingskenmerk de i-klinker. Het zelfstandig naamwoord is een deelgenoot van de bezitsrelatie (genitiefconstructie). Het werkwoord “van” is impliciet aanwezig (fi’l muqaddir).

“Allah”: [ llāhi ] majesteitelijke eigennaam van Allah, zelfstandig naamwoord in genitief met het zichtbare verbuigingskenmerk de i-klinker als gevolg van de bezitsrelatie (genitiefconstructie). De dader van het werkwoord “van” is weggelaten (fā’il maḥdhūf).

“de Geheel Barmhartige”: [ r-Raḥmāni ] één van de Schone Namen van Allah, bijvoeglijk naamwoord in genitief met het zichtbare verbuigingskenmerk de i-klinker als ‘volger’ van de voorgaande status (bezitsrelatie) in genitief. Het zelfstandig naamwoord “de Geheel Barmhartige” [ r-Raḥmāni ] valt op het patroon (wazn): fa’lān dat een voorbijgaande eigenschap aangeeft voor een specifieke periode en het is een element van universaliteit.

“de Meest Genadevolle”: [ r-Raḥīmi ] één van de Schone Namen van Allah, bijvoeglijk naamwoord in genitief met het zichtbare verbuigingskenmerk de i-klinker als ‘volger’ van de voorgaande status (bezitsrelatie) in genitief. Het zelfstandig naamwoord “de Meest Genadevolle” [ r-Raḥīmi ] valt op het patroon (wazn): fa’īl dat een voortdurende eigenschap aangeeft voor een specifiek(e) doel(groep).

“(Alle) lof”: [ al-Ḥamdu ] het onderwerp, zelfstandig naamwoord in nominatief met het zichtbare verbuigingskenmerk de u-klinker. De karakters van bepaaldheid (Alif & Lām) geven in dit geval de alomvattendheid aan van het verbaal substantief [ al-Ḥamdu ] dat de lofprijzing naar Allah absoluut is.

“…aan Allah”: [ lillāhi ] genitief voorzetsel met vaststaande bouw (onveranderlijk van vorm) & majesteitelijke eigennaam van Allah, zelfstandig naamwoord in genitief met het zichtbare verbuigingskenmerk de i-klinker – verbonden aan het gezegde dat feitelijk weggelaten is. Enerzijds is het gezegde noodzakelijk en ‘impliciet’ aanwezig vanwege de aanwezigheid van het onderwerp. Dit wordt opgevangen/vervangen door (het volgende deel uit de zin) het predicaat:

“de Heer der werelden”: [ Rabbi l-‘Ālamīna ] het predicaat (niet-enkelvoud gezegde) van het reeds genoemde onderwerp “(Alle) lof” [ al-Ḥamdu ].

“de Heer…”: [ Rabbi ] Attribuut van Allah, bijvoeglijk naamwoord in genitief met het zichtbare verbuigingskenmerk de i-klinker, als substituut van “Allah” bij: “…aan Allah” [ lillāhi ] als ‘volger’ van de voorgaande status (voorzetsel) in genitief. Het bijvoeglijk naamwoord is een deelgenoot van de bezitsrelatie (genitiefconstructie).

“der werelden”: [ l-‘Ālamīna ] zelfstandig naamwoord in genitief met het zichtbare verbuigingskenmerk het karakter Yā` als gevolg van de bezitsrelatie (genitiefconstructie). Het karakter Yā` is een kenmerk van het gezond mannelijk meervoud (bij genitief en accusatief). En “der” is het genitief meervoud van de bepaalde lidwoorden (de, het).

Ik kan helaas geen Arabisch en Nederlands script tegelijk gebruiken. De tekst gaat dan in z’n geheel aan de rechterzijde staan en ziet onoverzichtelijk uit.

Het is mijn grote wens om de gehele Koran op deze wijze te ontleden en in boekvorm uit te brengen. Het is een tijdrovende klus, maar wel erg leerzaam. De bovenstaande ontleding is de traditionele wijze zoals het in het Arabisch gedaan wordt. Het kan zelfs nog uitgebreider.

De definities die ik hierboven heb gebruikt komen ook voor in mijn vertaling van al-Ājurrūmiyyah.

https://www.boekscout.nl/shop2/boek.php?bid=8830

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: