Hoeveel Qur’ān lees je nu eigenlijk per dag?

Je wilt zo dolgraag de Qur’ān memoriseren, maar hoeveel Qur’ān lees je nu eigenlijk per dag – algemeen? Wat is jouw band met de Qur’ān alvorens jij wilt beginnen met het memoriseren van de Qur’ān?

De meest voorkomende valkuilen tijdens het memoriseren van de Qur’ān en waarom mensen al snel afhaken of steeds starten en stoppen, zijn:

• Te weinig tijd (prioriteiten issues)
• Te weinig revisie (murāja’ah)
• Geen revisie-plan
• Geen juiste Adab ten opzichte van de Qur’ān
• Gebrek aan doorzettingsvermogen

Het memoriseren van een pagina uit de Qur’ān is op zich niet zo moeilijk. Uiteindelijk is iedereen wel in staat om een techniek te ontwikkelen om de stof in het geheugen te plaatsen. Het is een kwestie van tijd, zitten en blijven herhalen totdat je het zonder te kijken kunt oplezen. Maar na een tijdje die ene pagina zonder fouten weer kunnen oplezen, dit is meestal het probleem…

Een ander bijkomende zaak tijdens het memoriseren en vaak niet mee gecalculeerd wordt is dat jouw hersenen pas beginnen met het ‘registreren’ op het moment dat je de tekst vloeiend (en foutloos) kunt lezen.

Mijn persoonlijk advies naar ieder die dolgraag de Qur’ān wil memoriseren:

• Leer de basis van de Arabische taal (totdat je minstens gevocaliseerd foutloos kunt lezen en basis grammatica/morfologie)
• Leer de basis Tajwīdregels (bijvoorbeeld: Naẓm Tuḥfah al-Aṭfāl, Matn al-Jazariyyah)
• Leer de etiquette van het lezen van de Qur’ān (lees: Gepast Gedrag Ten Opzichte Van De Koran – door Imām an-Nawawī)
• Lees dagelijks structureel de Qur’ān (opgebouwd tot minimaal 2 Juzz` en uiteindelijk tot 4 Juzz` per dag)
• Versterk jouw band met Allah middels: [1] het nakomen van de geboden en het laten van het verbodene [2] dagelijkse Dhikr en Wird

Als je eenmaal zo ver bent om de Qur’ān dagelijks structureel te lezen (zonder terugval of stoppen), dan heb je jouw revisie-plan geborgd. Hoe ga je anders de Qur’ān blijven reviseren als je niet eens instaat bent om de Qur’ān dagelijks structureel te lezen?

Als je eenmaal zo ver bent om de Qur’ān vloeiend (en foutloos) te kunnen lezen, dan memoriseer je met gemak een pagina per dag. Een pagina per dag als startpunt, stel je voor? Wat zou dit jou een enorme boost geven om dan de rest te willen memoriseren. Bedenk maar eens hoe graag je dan opeens alle tijd van de wereld gaat vrij maken voor Allāh, voor Allah… wat een spirituele ontwikkeling!

Besteed alle aandacht aan jouw vriendschap met de Qur’ān, zodat dit een vaste dagelijkse routine wordt. Het dagelijks lezen van de Qur’ān moet uiteindelijk een deel zijn van jouw ademhaling. Het is een constant proces van spirituele ontwikkeling. In eerste instantie wordt de Qur’ān een onderdeel van jouw leven en uiteindelijk word jij een onderdeel van de Qur’ān (qua gedrag).

Moge Allāh ons vergeven, moge Allāh ons vergeven, moge Allāh ons vergeven…

en ons instaat stellen om spiritueel te groeien, te groeien naar Allāh…

en de Qur’ān een essentieel deel van ons leven te laten zijn, Āmīn.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: