Het verlaten van de Qur’ān

Een van de oorzaken van de ziektes van het hart is het verlaten van de Qur’ān. De Profeet – vrede en zegenbeden van Allah zij met hem – maakte een vergelijking met degene die Allah gedenkt en degene die dat niet doet is als de levende en dode (al-Bukhari). En hij – vrede en zegenbeden van Allah zij met hem – zegt dat de Qur’ān een gemanifesteerd Licht is dat het Rechte Pad doet verduidelijken als een vermaning (al-Bayhaqi). En hij – vrede en zegenbeden van Allah zij met hem – zegt dat de Qur’ān een genezing is (Ibn Majah) en Allah zegt dat het een genade en een genezing is voor de gelovigen (17:82). Onze geliefde Profeet – vrede en zegenbeden van Allah zij met hem – geeft de opdracht en zegt: “Lees de Qur’ān, want Allah zal niemand bestraffen die de Qur’ān in zijn hart heeft.” (Ibn Asakir en Darimi). En hij – vrede en zegenbeden van Allah zij met hem – zegt dat de nobelen van zijn gemeenschap degenen zijn die de Qur’ān hebben gememoriseerd en zij die in de nacht aanbidden (al-Bayhaqi). De geliefde Profeet – vrede en zegenbeden van Allah zij met hem – zegt dat degene die één letter uit de Qur’ān leest, één beloning ontvangt vermenigvuldigd met tien (al-Tirmidhi). En hij – vrede en zegenbeden van Allah zij met hem – zegt: “Lees de Qur’ān, want het is een Licht voor jou op de aarde en een schat aan waarde in de hemelen (Ibn Hibban).

Het lezen en memoriseren van de Qur’ān is een (‘Ibadah) daad van aanbidding. Het is een pure vorm van ‘Aqīdah (geloofsleer), want Zijn Boek lezen en memoriseren is het erkennen van Allah’s bestaan. Het is een pure vorm van Ihsān (zielszuivering), want de recitatie is een genezing voor het hart en ziel. En het naleven van wat je leest is het volgen van Fiqh (jurisprudentie). Het lezen, memoriseren en het bestuderen van de Qur’ān is hetgeen waarover geen meningsverschil is.

Moge Allah ons vergeven.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: