Het ‘van voor naar achteren’ bewegen tijdens het memoriseren

Het ‘op en neer’ of ‘van voor naar achteren’ bewegen tijdens het memoriseren en reciteren van de Qur’ān.

Dit is een natuurlijke reactie van je lichaam vanwege de concentratie en is een goede zaak. Het is zeker geen bid’ah (innovatie in de islam) zoals sommigen beweren, dit heeft totaal niets te maken met de daad van aanbidding op zich. Het is een manier om je te focussen op de memorisatie en versterkt deze zelfs. Dit kun je vergelijken met wanneer iemand met een pen op de tafel tikt of met zijn benen beweegt tijdens een belangrijke tentamen en daardoor zich beter kan concentreren.

Er is in Amerika en Nederland uitgebreid onderzoek gedaan naar het ‘bewegend leren’ bij kinderen en is aangetoond dat het een positieve invloed heeft op het leren. Er ontstaat een positieve relatie tussen de fysieke activiteit, hersenstructuur en executief functioneren (cognitieve functies).

Kinderen die bijvoorbeeld niet stil kunnen zitten in de klas tijdens het leren nemen op die manier de informatie beter tot zich. Dit is geen slechte eigenschap.

Wanneer je beweegt tijdens het leren gaat er meer bloed en zuurstof naar je hersenen. Leren wordt daardoor makkelijker. Informatie die je probeert op te slaan wordt beter verankert. Dit geldt voor het bewegen tijdens het memoriseren, maar ook algemeen buiten de les of memorisatie-sessies. Regelmatig bewegen of sporten zorgt voor meer bloeddoorstroming en zuurstof naar de hersenen en bevordert de gezondheid, maar ook het leerproces.

Tijdens het memoriseren wordt namelijk je linker hersenhelft gestimuleerd. Dit deel gebruik je ook bij rekenen, taal, logisch nadenken, verwoorden, redeneren, etc. Bij het maken van bewegingen gebruik jij je rechter hersenhelft. Het bijzondere tijdens het memoriseren en bewegen is, dat er een verbinding wordt gelegd tussen je linker en rechter hersenhelft. Daarnaast is het algemeen bekend dat de mens maar 10% gebruik maakt van zijn hersenen. En bij het leren van de Arabische taal wordt er juist een deel van de hersenen gestimuleerd dat normaal gesproken inactief blijft.

Dus tijdens het memoriseren van de Qur’ān – in de Arabische taal en het bewegen – worden je hersenen optimaal gestimuleerd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: