Het maken van je persoonlijke Lawḥ (Qur’ān-memorisatie-tablet)

Het maken van je persoonlijke Lawḥ (Qur’ān-memorisatie-tablet) hybride versie.

Wat heb je allemaal nodig en hoe ga je te werk?

Houtsoort: triplex of multiplex Berkenhout 9 mm dik. Bij de Gamma heb je een standaard afmeting van 122×61 cm. Deze kun je in 3 stukken laten zagen van ongeveer 40,5 tot 41 cm breed en de hoogte blijft 61 cm. Je hebt dan 3 Alwāḥ (meerv. van Lawḥ).

Boor met een gatenzaagset (7 gatenboor) een aantal gaten ter decoratie en om de Lawḥ te kunnen ophangen. Je kunt met een figuurzaag eventueel de algemene vorm wat aanpassen naar wens, maar houd het eenvoudig. Schuur vervolgens de plaat met schuurpapier korrel 100 en breek de kantjes (d.w.z. de scherpen randen afronden).

Alles goed afstoffen en de plaat voorzien van een laag blanke lak. Dit kan eenvoudig met een roller of een kwast. Ik heb zelf gebruikt: een kleurloze, extra stootvaste en krasvaste meubellak/parketlak zijdeglans op waterbasis.

Als de plaat goed is gedroogd, dan weer alles schuren. Na de eerste laag lak gaan de houtvezels rechtstaan en dien je alles in z’n geheel goed glad te schuren met schuurpapier korrel 180.

Alles goed afstoffen en dan de schrijflijnen erop zetten. Je kunt kiezen voor een dunne of een dikke lijn. Laat 3 cm tussen elke lijn. Zet minimaal 15 lijnen op de plaat. Uiteindelijk wil je een hele pagina van de Qur’ān kunnen overschrijven op de Lawḥ (ik maak bijvoorbeeld gebruik van een Musḥaf met 15 lijnen). Schrijf de lijnen op de plaat met een lange liniaal en met een potlood. Niet met een stift of een pen, want de lijnen kunnen uitlopen door de oplosmiddelen van de lak zodra je de 2de laag aanbrengt.

Vervolgens breng je een 2de, 3de en de 4de laag lak aan. Tussen deze lagen door: uiteraard eerst laten drogen en opschuren met schuurpapier korrel 240-260 en goed afstoffen. Je kunt elke dag 1 laag aanbrengen.

Zodra de 4 lagen lak zijn aangebracht, dan moet de lak minimaal 7 dagen goed uitharden, liefst langer.

Jouw persoonlijke Lawḥ is nu gereed voor gebruik. Je kunt op verschillende manieren de Verzen van de Qur’ān op de Lawḥ schrijven. Ofwel op de traditionele wijze zoals in Marokko met houtskool-inkt of met inkt gemaakt van Hennah of iets dergelijks (ik heb het nog nooit uitgeprobeerd op deze soort Lawḥ). Ik schrijf zelf het liefst met een whiteboard-stift of met een hele zachte grafiet potlood 8B of 9B. De inkt van de whiteboard-stift droogt volledig op een veeg je niet zo snel van het bord af zoals bij de bekende witte whiteboards. Je moet er wat moeite voor doen om het weer schoon te maken en daar kun je wat spiritus voor gebruiken (let wel op dat de lak voldoende is uitgehard).

Recent heb ik wat geëxperimenteerd met een zachte grafiet potlood 8B en dat gaat prima. Het potloodschrift veeg je er heel makkelijk van af en vind ik tot nu de beste methode.

Totale kosten: € 50,- (voor 3 Alwāḥ).

Tot zover mijn versie van een hybride Lawḥ. Veel plezier met het knutselen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: