Een memorisatie-plan duurt gemiddeld 4 tot 5 jaar

Een memorisatie-plan duurt gemiddeld 4 tot 5 jaar, al dan niet langer. In uitzonderlijke gevallen korter. In deze jaren onderga je namelijk een spirituele transformatie.

Als je nog maar net bent begonnen met het memoriseren, dan heb je de eerste maanden tot een half jaar alleen al nodig om gewend te raken aan het memorisatie-schema. Pas na een jaar is jouw techniek echt solide en wordt jouw memorisatie-vermogen heel duidelijk aan de hand van de gegevens die je dagelijks verzameld in jouw agenda of logboek. Je hersenen zijn dan goed geprikkeld en getraind. Ook dan pas is er veel meer structuur in jouw dagplanning en zijn je prioriteiten goed bijgesteld. In het eerste en tweede jaar wordt je vriendschap met de Qur’ān namelijk veel getest en wordt vanzelf duidelijk of jij een doorzetter bent. Dit vraagt om veel geduld en doorzettingsvermogen.

Als je voorheen nog niet zoveel Qur’ān deed uitlezen, dan ook heb je deze memorisatie-jaren nodig om een goed ritme aan te wennen om regelmatig de Qur’ān uit te lezen. Dit leer je aan de hand van een revisie-schema. Het revisie-schema vraagt in het 3de en 4de jaar steeds meer tijd. Je zult dan je de dagplanning wat moeten aanpassen.

Voorheen was je al blij dat je misschien eens paar jaar of alleen tijdens de maand Ramaḍān de Qur’ān uitlas, sommigen misschien wat vaker. Maar zodra je een goed ritme hebt aangewend met je revisie-schema, dan lees jij straks (na de volledige memorisatie) elke 15 dagen de Qur’ān met gemak uit, sommigen binnen 7 dagen.

Je leest tegen die tijd gemiddeld 6 tot 8 Ḥizb per dag! Een Ḥizb waar je nu 30 minuten voor nodig hebt, lees jij straks in 10 tot 15 minuten. Dit alles is alleen mogelijk met een goed memorisatie- en revisie-schema. Waarbij de revisie het allerbelangrijkste is.

Moge Allah dit mogelijk maken voor jou.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: