De Mudūd zijn belangrijke ankerpunten

Onze overleden oudere Imām ‘Abd al-‘Azīz (raḥimahu-llāh) zei eens tegen mij in de moskee in Sittard toen ik naast hem zat en ik de Qurān nog maar net kon lezen: “Lees elke Madd (klank-verlenging) tijdens de recitatie en memorisatie, want de Mudūd (meerv. Madd) vormen de basis voor de memorisatie zoals bergen – die stevig in de grond gevestigd zijn – de aarde bij elkaar houden.”

De Mudūd zijn belangrijke ankerpunten in de Āyāt (verzen) die de memorisatie versterken en dien je exact te lezen volgens de Riwāyah (recitatie-stijl) die jij leest. Het correct toepassen van de Mudūd zorgt er mede voor dat je een onderscheid kunt maken tussen de Āyāt Mutashābihāt (op elkaar lijkende verzen).

Ik ben dit advies nooit vergeten van onze Imām (raḥimahu-llāh). Hij maakte een mooie vergelijking met de functie van de Mudūd en de functie van bergen. Ik lees en begrijp vele jaren later pas het onderstaande vers over de functie van bergen. En heel frappant in ditzelfde vers (en dat is mijn persoonlijke interpretatie) dat het onze geleerden zijn die de functie hebben van brede wegen om ons te adviseren.

Allāh zegt in de Qurān:

﴾wa ja’alnā fī l-arḍi rawāsiyā a(n) tamīda bihim wa ja’alnā fīhā fijāja(n) subula(n)l-la’allahum yah-tadūn﴿

“En Wij maakten ‘stevige bergen’ [rawāsiyā] op de aarde, zodat deze (d.w.z. de aarde) niet zou schudden met hen (d.w.z. met de mensen erop), en Wij maakten daarop brede wegen, opdat zij geleid zullen worden.” [sūrah al-Anbiyā` 21:31]

Een kleine taalkundige aanvulling: Allāh zegt in dit vers [rawāsiyā] ‘stevige bergen’ en dit naamwoord [rawāsiyā] is afgeleidt van het stamwerkwoord [rasā / rasū] en betekent: “aan land zetten, ankeren, het anker uitwerpen, voor anker liggen, blijven staan”. Een ander naamwoord hiervan afgeleidt is [ir-sā`] en betekent: “ankerplaats, verankering, het vastleggen van de fundamenten”.

Een mooie overzichtelijke Engelstalige website over de Tajwīdregels en het toepassen van de Mudūd: http://aswaatulqurraa.com/

En een andere leuke Engelstalige website: https://tajweed.me/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: